2024. április 18. - Andrea, Ilma

Átfogó vizsgálat a rendőrségnél

Átfogó vizsgálatot indít a rendőrség és a kisebbségek kapcsolatáról a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa - ezt maga a kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő jelentette be szerdán Budapesten, a Rendőrség Igazgatási Központjában.
2008. április 9. szerda 14:26 - Hírextra

A vizsgálat eredményeit és az annak alapján megfogalmazott javaslatokat várhatóan ősszel teszik közzé - közölte Kállai Ernő, miután részt vett az országos rendőr-főkapitányi értekezleten, amelyen a romák társadalmi integrációját elősegítő kormányprogramban meghatározott rendőri feladatok végrehajtásáról tárgyaltak.

Mint mondta, Bencze József országos rendőrkapitánnyal szerdán állapodtak meg az együttműködésről.

Kállai Ernő röviden kitért arra, hogy vizsgálni kívánja majd, mennyire felkészült a rendőrség a kisebbségi csoportok közötti konfliktusok kezelésére, valamint arra, hogy rendelkeznek-e a rendőrök az ehhez szükséges ismeretekkel.

A kisebbségi ombudsman hangsúlyozta: a rendőrségnek nem feladata a társadalmi problémák megoldása, csakis az a teendőjük, hogy a törvényeknek megfelelően járjanak el adott esetekben.
Bencze József közölte: támogatják a kisebbségi ombudsman által indítandó vizsgálat elvégzését.
Az országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy minél több roma fiatalt próbálnak megnyeri az állományukba, majd hangsúlyozta: a rendőrség semmilyen esetben nem lehet tekintettel arra, hogy kinek milyen a származása.

Kállai Ernő a távirati irodának elmondta, hogy hét nagy témakörben kívánja áttekinteni a rendőrség rendszerváltozás óta eltelt időszakában - többek között - a toborzási gyakorlatot, annak társadalmi hatását, a humánpolitikai változásokat, a vezetők, parancsnokok kiválasztását, az igazoltatási gyakorlatot, valamint a kisebbségi nyelvek használatának lehetőségét is.

A kisebbségi ombudsman megjegyezte, hogy a rendőrség állományából néhány évvel ezelőtt több száz tiszt és tiszthelyettes roma népismereti és nyelvi képzésen vett részt, így ha a vizsgálat során bizonyítható ennek pozitív hatása, javasolni fogja, hogy hasonló tanfolyamokat, képzéseket tartsanak számukra.

Kállai Ernő az MTI-nek elmondta azt is, hogy az elkövetkezendő hónapokban tartó vizsgálat során a rendőrség mellett - hasonló célból - más rendvédelmi szervek állományát is vizsgálni kívánja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását