2024. május 19. - Ivó, Milán

Szili: "A társadalom álbeszéd helyett párbeszédet akar"

Szili Katalin szerint a reform a fenntarthatóan fejlődő gazdasági, társadalmi és egyben ökológiai formáció keresésének igénye és felelőssége, nem pedig egy részprobléma megoldási kísérlete újabb problémák - szociális szétszakadás, gazdasági függőség, term
2007. április 30. hétfő 11:19 - Hírextra
Az Országgyűlés elnöke erről a Népszavában hétfőn megjelent cikkében ír, amely egy általa februárban - az MSZP tisztújító kongresszusa előtt - indított vitasorozat zárócikke. Februári "Muszáj baloldalinak lennünk!" című cikkében a házelnök azt vetette fel, hogy rendszerkorrekcióra van szükség és egy új politikára, értékelvű kormányzásra.

Szili Katalin zárócikkében azt írja: a vitasorozatból kiderült, hogy a felvetett problémák, dilemmák nem csupán pártügyek, és nem csak a magyarokat nyugtalanítják. Álláspontja szerint az Európai Unió ugyanezzel a kihívással küszködik: hogyan lehet a modern európai fejlődés legvonzóbb ígéretét - a szociális piacgazdaságot és a minden polgáráért felelős jóléti államot - a kíméletlen piaci verseny szükségleteivel viszonylag elviselhetően összeegyeztetni? Hozzátette: szűkebb régiónkban mindenütt napirenden van a rendszerváltás eddigi mérlegének megvonása, és az egyenleg - Szlovénia kivételével - sehol sem igazán kedvező.

Az Országgyűlés elnöke arról ír, hogy a kormányzatnak számos adóssága és mulasztása van az emberek felé. Idesorolta a vidékpolitikát, az alkotmányozást, a kisebb parlamentet, a választójogi módosításokat, a nemzetiségek parlamenti képviseletének megoldását, az államfő megválasztása módját, vagy éppen a romák helyzetét, illetve a szervezett kapcsolatokat a határon túli több millió magyarral.

Szili Katalin úgy fogalmaz: a politikai struktúrát egyre inkább "gyűlölettartalom tölti ki", amit a társadalom nehezen tolerál. "A társadalom álbeszéd helyett párbeszédet akar, s ma már a nemzetközi partnerek is ezt kívánják tőlünk" - hangoztatja a házelnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását