2024. április 19. - Emma

A politikusok kiszínezik a tényeket

Az amerikaiak nem áltatják magukat, meg vannak győződve, hogy politikusaik gyakran megszépítik a tényeket, kiszínezik a valóságot - derül ki a Fox 5/The Washington Times/Rasmussen kedden ismertetett kutatásából.
2008. április 9. szerda 08:04 - Hírextra

Az amerikaiak nagy része úgy érzi, hogy a politikusok szeretik eltúlozni saját érdemeiket. A megkérdezettek 71 százaléka látja így. Csak 10 százalék utasítja el ezt a gondolatot, 19 százaléknak nincs határozott véleménye.

Vannak persze eltérések abban, hogy a társadalom mely rétege tételez fel lódítást a politikusok részéről. Míg a férfiak közül 74, a nőknek 69 százaléka gondolja így. Több republikánus, mint demokrata, a mutató náluk 76, illetve 66 százalék. A fehérek között is többen vannak azok, akik szerint a politikusok elferdítik a tényeket, mint a feketék között, előbbieknek 73, utóbbiaknak 62 százaléka van ezen a véleményen.

Legkevésbé a 40 évesnél fiatalabb férfiak hiszik őszintének a politikusokat, 83 százalékuk megkérdőjelezi szavaik hitelét. A politikusok történeteit ezzel szemben leginkább a 40 év alatti nők hiszik el, 67 százalékuk bízik bennük.

A politikusok szavahihetősége annak nyomán került a figyelem középpontjába, hogy a demokrata elnökjelöltségért harcoló Hillary Clintonról kiderült: egy 1996-os boszniai látogatásáról a valóságtól eltérően számolt be kampányában. A volt first lady tekintélyén nehezen kiköszörülhető csorba esett: néhány hete egy kampánybeszédében - mint később mondta - "tévesztett" korábbi élményével kapcsolatban. Saját "harcedzettségére" utalva arról beszélt: first ladyként ellenséges erők fegyvertüzében szállt le repülőgépével a boszniai Tuzlában, "lehajtott fejjel rohantunk a járművek felé, hogy a bázisra jussunk". A CBS televízió azonban rávilágított, hogy Clinton valójában nem rohant sehová, hanem békésen üdvözölte a fogadóküldöttséget, egy kislány virággal a kezében köszöntötte.
Robert Lichter, a Sajtó és Közügyek Központjának igazgatója rámutatott: az amerikai újságírók mindig előszeretettel vadásztak a tévesztő, saját érdemeiket eltúlzó politikusokra. A civil médiának és a modern technlógiáknak köszönhetően a mellébeszélőket ma már szinte azonnyomban rajta lehet kapni. "Az újságírók elbóbiskolhatnak, de a YouTube soha nem alszik, ami veszélyes lehet (a politikusokra)" - figyelmeztetett.

Clintonnak nagy kárt okozott súlyos bakija. A Gallup felmérése szerint az amerikaiak több mint fele, 53 százaléka érzi úgy, hogy a volt first lady nem őszinte és szavahihető. Riválisáról, Barack Obamáról csak a megkérdezettek 27 százaléka hiszi ezt, de már neki is kellett néhányszor magyarázkodnia korábbi kijelentései miatt, akárcsak John McCain szenátornak, a várható republikánus elnökjelöltnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását