2024. április 29. - Péter

Tovább bontjuk az atomot

Rövidesen bebizonyosodik a megfoghatatlan atomi alkotó, a Higgs-bozon létezése - véli az elemi részecske atyja, Peter Higgs brit tudós, aki több mint 40 éve írta le feltevését, amely szerint létezik egy olyan elemi részecske, amely a többi részecske tömeg
2008. április 8. kedd 14:21 - Hírextra
Higgs a hétvégi CERN-ben (Európai Részecskekutató Központ) tett látogatása után hétfőn adott hangot meggyőződésének, hogy a francia-svájci határon jövő év elején működésbe lépő nagy hadronütköztető gyűrű (Large Hadron Collider - LHC) segítségével megtalálják az eddig csak elméletben létező Higgs-bozont.

"Annak valószínűsége, hogy a részecske hamarosan felbukkan, szerintem több mint 90 százalék" - válaszolta az újságírók kérdésére.

A CERN-ben abbahagyták a ma 78 éves tudós korábbi kísérleteit a Higgs-mező néven is ismert, szükségszerűen létező jelenség bizonyítására. 13 éve ez volt Higgs első látogatása genfi intézetbe.

A láthatatlan Higgs-mezők léte ma már általánosan elfogadott a tudósok körében. Úgy vélik, csupán pár milliomod másodperccel születtek az ősrobbanás után, amely mintegy 15 milliárd éve létrehozta az univerzumot. A Higgs-bozon megtalálása igazolná ezt az elméletet.

A CERN új hadronütköztetőjében ezeket az ősi pokoli körülményeket kísérlik meg szimulálni azáltal, hogy csaknem fénysebességgel ütköztetik össze a részecskéket.

A központ tudósai remélik, hogy a művelet egyértelmű bizonyítékot ad végre az egyesek által "isteni részecskének" elnevezett bozon létezésére.

Higgs, aki ateista, nem örül az elnevezésnek. Elméletével ő azt kívánta megmagyarázni, hová tűnik el a tömeg, amikor az anyag egyre kisebb atomon belüli részecskékké törik szét.

A médiától általában elzárkózó tudós, aki munkássága legnagyobb részét a skóciai Edinburgh egyetemén töltötte, feltételezte, hogy az ősrobbanás, a Big Bang pillanatában súlytalan volt az anyag, majd többsége hirtelen tömeget nyert. Érvelése szerint ez egy mezőnek volt köszönhető, amely a részecskékhez tapadt, amint azok áthaladtak rajta, így nyerték el súlyukat.

Ha ez nem történt volna meg, akkor az anyag szabadon lebegne a világegyetemben és a csillagok, bolygók sohasem alakultak volna ki.

Higgs hangot adott annak a reményének, hogy az eddig megfoghatatlan bozont azonosítani tudják 80. születésnapja, 2009 előtt. Az eddigi, kisebb ütköztetőkkel sem a CERN-ben sem az amerikai Fermilabban nem sikerült detektálniuk a Higgs-bozont a kutatóknak.

Lehetséges azonban, hogy nem lesz azonnali, látható bizonyítéka a bozonok felbukkanásának az LHC-ben lejátszódó több milliárd ütközést nyomon követő ultrabonyolult CERN-számítógépekben.
"Az egész olyan gyorsan zajlik, hogy a bozon feltűnése elrejtve maradhat az összegyűjtött adatok között és sok időbe telhet, míg az elemzés megtalálja" - mondta Higgs. "Egy ideig még hűtve tarthatom a pezsgőt" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását