2024. április 30. - Katalin, Kitti

Magyar és német jogászok a Benes-dekrétumok ellen

2007. évi 1487. sz. határozatával a legfőbb szlovák törvényhozó szerv, a Szlovák Nemzeti Tanács (SzNT) megdöbbentő döntést hozott. Lényegében – határozati formában – kifejezte az ún. Benes-dekrétumiokkal való egyetértését, azokra vonatkozó véd
2008. április 8. kedd 15:08 - Hírextra
Álláspontunk szerint a határozat – összeegyeztethetetlen a XXI. század egyesült Európájának eszméjével, és az emberi jogokkal.

A határozat 3. pontja rögzíti, hogy a Beneš-dekrétumok (beleértve a csehszlovák hivatalos szervek határozatait és az SzNT rendeleteit) következtében kialakult jogi és tulajdonjogi viszonyok megkérdőjelezhetetlenek, érinthetetlenek, és megváltoztathatatlanok. A Beneš-dekrétumok nagy része ellentétes
• az ENSZ Alapokmányával;
• a Szárazföldi háború törvényeiről és szokásairól szóló 1907. október 18-án kelt hágai egyezménnyel;
• a Nemzetközi Büntetőbíróság Statútumával;
• A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányával;
• Az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel; és
a petíció szempontjából, - miután az EU Parlament a petíció címzettje -
• Európai Unió létrehozásáról szóló – Amsterdami Szerződéssel kiegészített - Maastrichti Szerződéssel, annak 6 (F) cikk (1)-(2) bekezdésével. A maastrichti szerződés 6. (F) cikk (2) bekezdése szerint "az Unió tiszteletben tartja az alapvető jogokat, amint azokat az Emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában, 1950. november 4-én kelt Európai Egyezmény biztosítja, és amint azok a tagállamok közös alkotmányos hagyományaiból fakadnak". Ekként a Beneš-dekrétumok és az SzNT határozat által sérül az uniós szerződés is).

A fentiek alapján petíciónkban kérjük, hogy az Európai Unió Parlamentje tűzze napirendre a Beneš-dekrétumok, a Szlovák Nemzeti Tanács és egyéb a (cseh)szlovák hivatalos szervek által a kérdéses időszakban alkotott – és a magyar és német kisebbséget súlyosan diszkrimináló jogszabályok ügyét. Ennek során vizsgálja meg azok európi uniós jogrendszerrel való összeegyeztethetőségét.

Kérjük, hogy a megfelelő szlovák hivatalos válasz elmaradása, illetve a tömeges emberi jogsértést fenntartó szlovák reakció esetén kezdeményezze a Parlament az Európai Unió Tanácsánál a Maastrichti Szerződés 6. Cikk (1) bekezdésének megsértése miatti eljárást (Maastrichti Szerződés 7. cikke szerint), végső soron Szlovákia uniós tagsági jogainak felfüggesztését.

A szakértőkből álló delegációnk a fentiek alapján petíciót nyújt be 2008 április 22-én délután Strasbourgban az Európai Parlamenthez.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását