2024. március 29. - Auguszta

Kábszeres öregek

Egyre súlyosabb probléma a kábítószer fogyasztása az idős korosztályban, 2020-ra Európában akár megkettőződhet az érintettek száma az 55 éven felüliek körében - derül ki abból a jelentésből, amelyet az Európai Unió drogfogyasztást figyelő lisszaboni közpo
2008. április 8. kedd 12:37 - Hírextra
Az ügynökség - pontos nevén a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központjának (EMCDDA) - adatai szerint az évtized elejétől 2005-ig a 40 éven felüliek között megduplázódott, 8,6-ról 17,6 százalékra nőtt a drogproblémákkal kezeltek aránya. Amerikai becslésekre hivatkozva a központ az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott jelentésben azt írta, hogy 2001 és 2020 között akár 300 százalékos is lehet a növekedés az 50 évnél idősebbek korosztályában.

A központ mindazonáltal azt is leszögezi, hogy a drogfogyasztás problémája továbbra is a fiatalabb korosztályokban a legsúlyosabb.

Wolfgang Götz igazgató felhívta a figyelmet, hogy a jelenség az eddigiektől eltérő gyógymódok alkalmazását is szükségessé teszi, hiszen másképp kell kezelni egy idősebb beteget, mint egy ifjút. "Kötelességünk módszereket kidolgozni és felülvizsgálni a meglévő beavatkozásokat, hogy azok az idősebbek számára is megfelelőek legyenek" - idézte a jelentés az igazgatót.

Az idősödés egyébként önmagában is olyan kockázati tényező, amely - különösen szociális, anyagi, pszichológiai vagy egészségi problémákkal párosulva - növeli a kábítószer-függőség veszélyét.

A jelentés szerint foglalkozni kell azzal is, hogy az idősebb felnőttek gyakran használnak receptre, illetve recept nélkül kapható gyógyszereket, és "az ilyen gyógyszerek problémás használata szándékos is lehet".

Az EMCDDA szerint egyébként az idősebbeknél fokozottabb az alkoholizmus veszélye is. A jelentés adatai szerint Európában az 55 éveseknél idősebbek 27 százaléka elismeri, hogy napi rendszeességgel fogyaszt alkoholt. Utóbbi pedig különösen veszélyes lehet akkor, ha gyógyszerfogyasztással párosul, még abban az esetben is, ha a szeszesital élvezete korlátozott mértékű.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását