2024. március 29. - Auguszta

Jól használjuk fel az atomenergiát

Magyarországon az atomenergia felhasználása megfelel a nemzetközi biztonsági követelményeknek - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az atomenergia 2005-2006. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés, va
2008. április 8. kedd 14:37 - Hírextra
Az államtitkár hangsúlyozta: a hazai atomenergia felhasználását és alkalmazását nemzetközi szervezetek ellenőrzik, az atomenergiával összefüggő tevékenység megfelel a szigorú biztonsági követelményeknek.

Az atomenergia helytelen alkalmazása súlyos veszélyekkel járhat, ez indokolja, hogy e témáról az Országgyűlés rendszeres tájékoztatást kapjon - emelte ki Juhász Gábor.

Expozéjában az államtitkár kitért arra is, hogy az atomenergia biztonságos körülmények között történő felhasználásához megfelelő szabályozás és rendszeres ellenőrzés, jól működő hatóságok kellenek.

Az MSZP nevében felszólaló Podolák György ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon a nemzetközi egyezményeknek megfelelően és szakszerűen folyik az atomenergia felhasználása.

A képviselő szerint jól működik a független hatósági rendszer, megfelelő az Országos Atomenergia Hivatal kutatási-fejlesztési összehangolása, az intézmény nemzetközi együttműködése jó, sikeres. Podolák György felszólalásában a jelentés és a határozati javaslat elfogadását javasolta. Úgy fogalmazott, hogy az atomenergia hazai felhasználásában nemcsak a szabályozás és az engedélyezés fontos, hanem az ezzel foglalkozók szakértelme, jogkövető magatartása.

Tóth Ferenc (Fidesz) szintén kitért arra hozzászólásában, hogy a magyar atomenergetika komoly nemzetközi elismerést vívott ki magának. A szakmát és a szakemberképzést a mindenkori kormányoknak kötelessége támogatni - mondta az ellenzéki képviselő.

Szerinte koncentrált hatósági rendszer kialakítására van szükség az atomenergia területén. Tóth Ferenc a paksi atomerőműről szólva hangsúlyozta: nincs más garancia az atomerőmű biztonságos üzemeltetésére, csak az állami tulajdon és kontroll. Végezetül a képviselő azt mondta, frakciója nevében javasolja a jelentés elfogadását.
Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását