2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Miskolc fontosabb, mint a Villamos Művek

A kormány felkérte a pénzügyminisztert, közölje a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójával: ha egy befektető érdekei szembekerülnek egy város érdekeivel, akkor elsősorban az utóbbira kell tekintettel lenni - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MT
2008. április 7. hétfő 18:26 - Hírextra

A miskolci önkormányzat pénteken országos napilapokban egész oldalas hirdetésben hívta fel a kormány figyelmét: továbbra is arra törekszik, hogy megvásárolhassa a Magyar Villamos Művektől (MVM) a Miskolci Fűtőerőmű többségi tulajdonát.

"Kérjük a Magyar Köztársaság kormányát, ne engedje, hogy magánkézbe kerüljön a Miskolci Erőmű! Kérjük, hogy Miskolc élhessen elővásárlási jogával!" - tartalmazta a nyílt levél.

Káli Sándor (MSZP), a város polgármestere pénteken az MTI-nek elmondta: azért fordultak ehhez a formulához, mert a kormány figyelmét most más dolgok kötik le. Ugyanakkor "természetesen hivatalos úton is jeleztük a miniszterelnöknek és a kormány valamennyi tagjának ezen szándékunkat" - tette hozzá, megjegyezve, mélyen egyetértenek a miniszterelnök azon szándékával, hogy meneszteni kívánja az MVM menedzsmentjét.

Az MVM pénteken erre úgy reagált: a céget kötik a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései, ezért minden igyekezete ellenére sem tudja teljesíteni a miskolciak igényét.
Az ügy előzménye: az MVM igazgatósága a múlt héten döntött úgy, hogy mégsem adja el a Miskolci Fűtőerőmű Kft.-ben lévő 99 százalékot kitevő, a szavazati jogok 75 százalékát jelentő üzletrészét a Miskolc Holdinghoz tartozó Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) kft.-nek, miután a cég nem teljesítette határidőre a szerződéses feltételeket, így nem nyújtotta be a legfontosabbat, a vételár kiegyenlítésének biztosítékát jelentő bankgaranciát.

Ez egyébként - a miskolci önkormányzat szerint határidőre - megtörtént, a Mihő az UniCredit Bank Zrt.-vel aláírta azt a hitelszerződést, amely alapján az eladó, az MVM megkaphatja azt a 4,4 milliárd forintot, amelyet kért az erőművért (a beruházáshoz felvett 10 milliárd forintos hitel törlesztését is vállalta a Mihő).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását