2024. április 27. - Zita

Alacsony vérnyomás egy génmutáció miatt

Mintegy százmillió ember lehet világszerte hordozója azoknak a génmutációknak, amelyek alacsonyan tartják vérnyomásukat, csökkentve ezáltal kockázatukat a szív- és vesebetegségekre, valamint a szélütésre - mondták amerikai kutatók vasárnap.
2008. április 7. hétfő 18:29 - Hírextra

Tanulmányuk, amely a Nature Genetics szaklapban jelent meg, új és jobb vérnyomáscsökkentő szerek kifejlesztéséhez vezethet. Azt is leírták, hogyan kezeli a vese a sót és hogyan szabályozza a vérnyomást.

"Úgy találtuk, hogy a mutációk hordozóinak 60 százalékkal kisebb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására" - közölte Richard Lifton, a connecticuti Yale Egyetem Howard Hughes Orvosi Intézetének munkatársa. Azoknak az embereknek a szervezetében, akik a vizsgált három génmutációt hordozzák, saját, természetes vérnyomáscsökkentő gyógyszer van - tette hozzá.
Lifton csapata azoknak az embereknek a DNS-ét vizsgálta meg, akik egy 1948 óta folyó követéses egészségügyi felmérés résztvevői a massachusettsi Framingham városában (Framingham Heart Study).

Három gént kerestek, melyekről ismert, hogy recesszíven (lappangó módon) öröklődő, rendkívül alacsony vérnyomással jellemezhető genetikai rendellenességet okoznak. Mindhárom gén azt befolyásolja, hogyan kezeli a vese a sót.

Azok az emberek, akiknek e három génből (jelük: NCCT, NKCC2 és ROMK) mindkét kópiájuk a "rossz", vagyis mindkét szülőtől a hibás változatot örökölték, az úgynevezett Gitelman és Bartter szindrómával élnek, extrémalacsony vérnyomásuk van. A vérnyomásszabályozók egy része is ezen gének működésére hat.

A sós ételek fogyasztását a magas vérnyomás egyik kiváltó okának tartják a szakemberek, mely egy milliárd embert érint a becslések szerint világszerte. Nem mindenkinek lesz azonban magas vérnyomása, akinek étkezésében sok a só.

A tanulmányozott csoport 2 százaléka a három gén valamelyikében egy hibás módosulatot hordoz, nem kettőt. Ezeknek az embereknek meglepő módon az optimális tartományban maradt a vérnyomása. A három most vizsgált mindazonáltal csak töredéke azon géneknek, melyek mutációi hozzájárulnak a vérnyomás megváltozásához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását