2024. április 29. - Péter

Laosz: fakáosz

Facsempészek tizedelik Laosz trópusi erdeit a nagy-britanniai központú Environmental Investigation Agency (EIA) zöldszervezet szerint. Délkelet-Ázsia utolsó nagy erdei közül jónéhány ebben az országban bújik meg, Laosz ezért be is tiltotta a farönkök és d
2008. április 7. hétfő 08:42 - Hírextra
Évente mégis közel 500 ezer köbméter fa hagyja el az országot hamis papírok és csúszópénzek segítségével Vietnám felé Julian Newman, az EIA munkatársa szerint.

A szervezet egy sajtótájékoztatón egy videofelvételt is levetített, amelyen a vietnámi Vinh kikötőjében laoszi fatörzsek tömkelege vár eladásra. A felvételen a vietnámi üzletemberek beismerik, hogy a fa laoszi eredetű csempészáru. Newman állítása szerint végső soron a "lopott fát" felvevő piac tehető felelőssé a helyzetért. Vietnám a saját erdeit a 90-es évek óta védi, bútorexportja azonban 2000 és 2007 között mégis tízszeresére nőtt. Az áru 39 százaléka az USA-ba, 7 százaléka Nagy-Britanniába, 4-4 százalék pedig Franciaországba és Németországba irányul.

A Friends of the Earth nevű zöldszervezet közben felkérte az EU-t, hogy törvényekkel tiltsa az illegálisan kitermelt fa eladását Európában. A szervezet adatai szerint négy, az EU által finanszírozott építési projektben is felbukkant ilyen fa. Az Európai Bizottság beismerte, hogy központjának felújításához nagyjából ezer köbméter illegálisan behozott indonéz keményfát használtak fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását