2024. május 2. - Zsigmond

Egy különleges gél segíthet

A gerincvelőt ért sérülések gyakran vezetnek maradandó bénuláshoz, illetve az érzékelés elvesztéséhez, a károsodott idegrostok ugyanis képtelenek a regenerálódásra. Bár az idegrostoknak megvan a képességük a megújulásra, a sérülés helyén kialakuló heg nem
2008. április 7. hétfő 06:41 - Hírextra
Az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói nanotechnológia segítségével nemrég kifejlesztettek egy gélt, amely megakadályozza a gerincvelőt ért sérülések hegesedését, így a sérült idegrostok képesek regenerálódni és visszanőni. A gélt a gerincvelőbe fecskendezik, ahol az körbeveszi a sérült szöveteket és megóvja az új, növekvő idegrostokat.

Állatkísérletek során a géllel már hat hét alatt jelentős eredményt értek el a kutatók: a sérült állatok lábának mozgása és érzékelése már ilyen rövid idő alatt is igen sokat javult. „Nagyon izgatottak vagyunk.” – nyilatkozta Dr. John Kessler, az egyetem őssejt-biológiai részlegének munkatársa. „A gélt mindenféle műtét nélkül a szükséges helyre tudjuk juttatni, így a környező szövetek nem sérülnek. Hatalmas lehetőségek rejlenek a módszerben, ha embereknél is beválik.”

A kutató szerint ha a gél emberek esetében működik is majd, akkor sem biztos, hogy egyedül képes lesz meggyógyítani a gerincvelői sérüléseket. Más módszerekkel, például őssejt-beültetéssel, gyógyszeres kezeléssel kombinálva azonban a remények szerint segíthet majd a betegeken.

Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását