2024. április 29. - Péter

Művészet és jó hangulat

Jó hangulatban, népes közönség részvételével zajlott szombaton a késő estig tartó 4. Falk Art Fórum a Falk Miksa utcában. Az utca műkereskedői, galériásai ezen a kora tavaszi antik és modern művészeti fesztiváljukon is gazdag programról gondoskodtak.
2008. április 6. vasárnap 20:38 - Hírextra

Óránként nyitottak kiállításokat, többször indítottak műtörténészek vezetésével tárlatismertető túrákat. Szólt a zene, a jazz, a gospel, nosztalgikus dalok, filmzenei átiratok. Ismét fellépett a műkereskedőkből alakult Haas Daléria, a 12 éves zongoravirtuóz Gerlóczy Zoltán, Wesely Ernő harmonikázott, a Sebő együttes Lázár Ervin műsorával szerepelt. Az est egyik fénypontját a fiatalokból álló Jazz And More énekegyüttes koncertje jelentette, és nagy ováció fogadta a New York-ban élő Linda Sue Moshier énekesnő önálló műsorát is.

Látványos árverés helyszíne volt a BÁV Falk Miksa utca és Szent István körút sarkán lévő műtárgy szalonja. A galéria előtt, szabadtéren rendezték az alkalmi aukciót. Itt vitték kalapács alá a Mátyás templom mázas pirogránit tetőcserepeit. A harminc sorszámozott, és Varjú Imre kanonok aláírásával, eredetigazolásával ellátott fehér, sárga és zöld tetőcserepeket egyenként 3600 forintért kínálták. Valamennyi számozott és elegáns dobozba csomagolt darab az utóbbi ötven évben a templom tetején szolgált.

Az első néhány cserép kikiáltási áron kelt el, de már az ötödik tételtől rendre egymásra licitáltak az érdeklődők. Így aztán előbb 4, majd 5, sőt 6 ezer forint fölé emelkedett az ár. Az árverés felénél egy zöldre festett cserép elérte a 10 ezer forintos leütést. S az utolsó három, együtt árverezett tetőcserép 34 ezer forintért kelt el. A 150 ezer forintot meghaladó bevételt a BÁV teljes egészében a Mátyás templomnak utalja át. Jótékonysági árverés lévén jutalékot nem számoltak fel.

A Mátyás templom amúgy már az év eleje óta árulja a díszdobozba csomagolt, az egykor a tetőt borító több tízezer cserepet. A bevételből a budavári templom harangjainak felújítására, illetve pótlására költenek.

A vevők - fiatalok és idősek - egyaránt azt mondták, hagyománytiszteletből, nemzeti érzésből vásároltak. Van, aki vitrinbe teszi, más beépíti a lakása falába, és megint más amerikai rokonainak szánta.

Az eső, a feltámadó szél ellenére késő esti órákig hömpölygött az emberáradat az utcán, tele voltak a galériák, az antikvitások, a gyerekjátszóhelyek, fogyott a kávé, a kürtős kalács, a szendvics. És sokan vettek apróbb-nagyobb ajándékokat, régiségeket, műtárgyakat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását