2024. május 2. - Zsigmond

Jön a Romák Világnapja

1971-ben a romák első londoni világkongresszusán az Indiából és húsz más országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát és április 8-át Nemzetközi Roma Nappá nyilvánították.
2008. április 6. vasárnap 15:36 - Hírextra

A Romák Világnapja ahhoz akar hozzájárulni, hogy a lakosság megértse a cigányok problémáit, akiknek helyzetét leginkább a szegénység és az előítéletesség nehezíti. Világszerte mintegy 13-15 millió cigány él, közülük legkevesebb 8,5 millió Európában. Őseik az indiai szubkontinensről indultak útnak mintegy ezer éve. Ők magukat romnak vagy romának (ember) mondják és a maguk megnevezésekor ennek használatát részesítik előnyben. A roma szervezetek javaslatára 1995 óta az Európa Tanács hivatalos dokumentumaiban is a roma megnevezés szerepel.

A 2000 júliusában Prágában tartott 5. Roma Világkongresszus résztvevői kinyilvánították a (terület nélküli) cigány nemzetet, amelyet megpróbálnak elismertetni az ENSZ-szel. 2005. február 2-án írta alá Szófiában a Roma Évtized 2005-2015 programot elindító nyilatkozatot a kérdésben leginkább érintett nyolc európai - köztük a magyar - kormány vezetője. A programban résztvevők deklarálták, hogy a következő tíz évben elsősorban négy területen: a romák oktatásában, egészségügyi ellátásában, foglalkoztatásában és lakáskörülményeik javításában szeretnének komoly eredményeket elérni. Magyarország tavaly nyár óta végzi a nemzetközi program soros elnökségi feladatait.

A romák esélyegyenlőségének javítására - elsősorban magyar képviselőknek köszönhetően - különös gondot fordít az Európai Parlament (EP) is. Az Európai Unió választott képviselőtestülete 2005 áprilisában fogadta el a romák helyzetével foglalkozó határozatot, amely hangsúlyozza a romákkal szembeni fajgyűlölet és faji megkülönböztetés terén észlelhető tendenciák sürgős felszámolásának szükségességét, emellett konkrét lépéseket követelt a tagállamoktól, hogy mindenki egyenlő eséllyel vehesse igénybe az egészségügy és a társadalombiztosítás szolgáltatásait. Felhívta a figyelmet a számos tagországban faji elkülönítést alkalmazó iskolarendszerre és arra is rámutatott, hogy a roma közösségeknek elfogadhatatlanul nagy mértékű munkanélküliséggel kell megküzdeniük. Az EP ez év január 31-én európai romastratégia kialakítását sürgető állásfoglalást hozott. A képviselők többsége közösségi cselekvési tervet szeretne, a romapolitika összehangolásáért felelős biztost jelölne ki, valamint a romák munkavállalását és kisvállalkozásait is támogatná.

Magyarországon 2003-tól ezen a napon tartják a roma közösségek napját. Hazánkban mintegy 200 ezren vallják magukat cigánynak, míg a társadalmi környezetben végzett felmérés szerint 600-700 ezer roma él az országban - többségük a legnagyobb szegénységben. A rendszerváltás legnagyobb vesztese a cigányság, körükben a munkanélküliség csaknem 80 százalékos, elsősorban az iskolai végzettség hiánya és az előítéletek miatt. A hazai cigányok integrációja keretében a legfontosabb feladat a roma gyerekek tanulási esélyeinek megteremtése, piacképes szakmákhoz való juttatása és a nyomortelepek felszámolása. 2005 derekán elindult a romatelepek felszámolására indított modellprogram, a roma fiatalokat számos tanulmányi ösztöndíjjal is segíti az állam. A magyar kormány kapta idén a rotterdami székhelyű Egységben az Erő Alapítvány díját a Roma Integráció Évtizede Program során elért eredményekért és kezdeményezésekért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását