2024. április 23. - Béla

Vitaminszármazék nem védi a szívet

Szívműtét utáni szövődmények kezelésérében vallott kudarcot egy vitaminszármazék, amely állatkísérletekben igen biztató hatásúnak látszott. A nagy nemzetközi tanulmány lehangoló eredményeit a kutatók az Amerikai Szívgyógyász Kollégium most befejeződő kong
2008. április 5. szombat 10:50 - Hírextra

A koszorúerek szűkületét áthidaló műtétek (by-pass) világszerte kitűnő eredménnyel, sikeresen folynak, de a beavatkozás után különböző szövődmények kockázatával továbbra is számolni kell. Az operációt követően előfordulhat szívinfarktus és -ritmuszavar, ezért ezek megelőzését a szívgyógyászok igyekeznek megoldani.

A hatalmas nemzetközi tudományos ülésen John H. Alexander és munkatársai bemutatták annak a vizsgálatnak az eredményeit, amelyet 130, amerikai, kanadai és német szívsebészeti osztályon, összehangolt terv szerint végeztek.

Több mint háromezer beteget vontak be a megfigyelésbe, akik a koszorúér-operáció ideje előtt és utána kapták vagy az MC-1 névvel jelölt vitaminszármazékot, vagy placebót.

A sikeres szívműtét után a korábban oxigénhiánnyal küszködő szívizomterületek hirtelen sokkal több vért kapnak, így átmenetileg ez a kedvező változás veszélyes ritmuszavarokhoz vezethet. Állatkísérletek tanúsága szerint az MC-1 ezt a kockázatot csökkentheti.

Sajnos azonban a vitaminnal kezelt betegek csoportjában a műtét utáni szövődmények nem lettek ritkábbak, sem azonnal, a beavatkozást követően, sem egy hónapos megfigyelési időszak alatt.

Alexander és munkatársai sajnálkozva, de igen tárgyilagosan ismertették egy esztendei munkájuk adatait, hogy ezzel a kezeléssel értelmetlen tovább foglalkozni.

Az óriáskongresszuson többször azért csendült fel a taps, mert fontos, új eredményeket is bemutattak. Ma a nagy vizsgálatokat a részletes címből faragott betűszókkal jelölik: az ALLAY tanulmány neve is így keletkezett. Ennek keretében egy új vérnyomáscsökkentő, az aliskiren hatását vizsgálták. A gyógyszer valóban új hatásmódú készítmény, nem csupán egy sikeres molekula újabb, kissé módoított változata. Egy, már régóta bevált szerhez hasonlítva ugyanúgy csökkentette a vérnyomást, mint a másik gyógyszer, de különleges előnye, hogy a magas vérnyomás következtében kifejlődő szívelváltozást is mérhetően javítja.

A magas vérnyomás évek-évizedek alatt keményen megdolgoztatja a szív bal kamráját, ezért annak izomzata megvastagodik, a szívnek ez a változásra hasonlít arra, amit évtizedekkel ezelőtt "sportszívnek" hívtak. A magas vérnyomás okozta eltérés azonban önmagában is fokozott szív- és érrendszeri kockázatot jelent, ezért az orvosok igyekeznek ellene tenni valamit.

Az ALLAY vizsgálat tanúsága szerint erre ad lehetőséget az aliskiren alkalmazása, amely hatásos és biztonságos eljárás a megvastagodott szívizomzat kezelésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását