2024. május 19. - Ivó, Milán

Engedett a BKV

A BKV - a szombaton közétett megállapodás-tervezete szerint - több ponton engedett a szakszervezeteknek, de cserében azt várja, hogy a dolgozók augusztus 31-ig ne sztrájkoljanak.
2008. április 5. szombat 17:26 - Hírextra

A BKV Zrt. a távirati irodához eljuttatott közleménye szerint a társaság továbbra is elkötelezett a tárgyalások pozitív kimenetele mellett, és bízik abban, hogy a hétfőre meghirdetett munkabeszüntetés elkerülhető lesz.

A közlekedési vállalat kész arra, hogy visszavonja a tavaly decemberben bejelentett csoportos létszámleépítést és a társaság vezetése konzultációt kezdeményez a főváros illetve a kormány képviselőivel a BKV hosszú távú biztonságos finanszírozásának megteremtése érdekében.

A közlemény szerint ettől az egyeztetéstől 2008. augusztus 31-ig érdemi eredményeket várnak, ezért ugyanezzel a határidővel sztrájk moratóriumot kérnek a szakszervezetektől.

Amennyiben a BKV hosszú távú biztonságos finanszírozását sikerül megteremteni, a szakszervezetek 2010. december 31-ig sztrájkot nem kezdeményezhetnek finanszírozási és azzal közvetlen összefüggésben lévő témakörökben - javasolta a közlekedési társaság.

A társaság hajlandó arra is, hogy közös munkacsoportot alakítsanak a szakszervezetekkel a paraméterkönyv egyeztetésére, amelynek szakmai vitája hétfőn folytatódik.

A BKV tájékoztatása szerint a szakszervezetek a vasárnap délután négy órakor kezdődő tárgyaláson reagálnak megállapodás-tervezetükre, de egy esetleges sztrájk esetén továbbra is azt várják az érdekképviseltektől, hogy a felszíni közlekedésben csúcsidőszakban ötven százalék legyen az elégséges szolgáltatás mértéke.

A közlekedési vállalat éves szinten mintegy kétmilliárd forintos megtakarítást remél a BKV a várhatóan a nyár végén bevezetendő új paraméterkönyve, összmenetrendje révén - erről a cég vezérigazgató-helyettese beszélt péntek délelőtt újságírók előtt.

Somodi László elmondta, ez összességében 4 százalék körüli járatritkítást eredményez, miközben egyidejűleg fejlesztő elemeket is tartalmaz. A Főpolgármesteri Kabinet elveiben egyetértett az általuk benyújtott javaslattal.

A szakszervezetek szerint a járatritkításokkal megtakarítható pénz nem oldja meg a 80 milliárd forintos hiánnyal küszködő vállalat finanszírozási problémáit, amelynek adósságállománya mintegy 10 milliárd forinttal nő az év végére.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását