2024. május 5. - Györgyi

Távhőszolgáltatásról szóló törvényjavaslat - részletes vita

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslat részletes vitájában hétfőn több ellenzéki politikus is azt kérte, hogy a kormány vonja vissza az előterjesztést.
2008. október 20. hétfő 23:00 - Hírextra
Az írásban előre felszólalásra jelentkező Bebes István (Fidesz) azt mondta, hogy több önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónál is a település vezetése dönt a cég kérése alapján az árképzésről, de azt megküldi véleményezésre az illetékes tárcának és a Magyar Energiahivatalnak is.

A képviselő közölte: azt szeretnék elérni, hogy maradjon meg az eddigi gyakorlat.Szanyi Tibor (MSZP) hozzászólásában közölte, hogy ha igaz az a tétel, hogy az önkormányzatok "kvázi" nonprofit alapon működtetik a távhőszolgáltató vállalkozásokat, akkor ott nem keletkezhet nyereség, és annak gyakorlatilag nincs különadója.

Keller László pénzügyi államtitkár leszögezte, hogy a távhőszolgáltató cégek az adó szempontjából nem tartoznak a törvény hatálya alá. Hozzátette: kétségtelen, hogy nehéz eligazodni azon a definíción, hogy kinek kell adót fizetni, de a módosító javaslatok majd egyértelmű rögzítik ezt.
László Tamás (Fidesz) pártja áfacsökkentési javaslata mellett érvelve azt mondta, hogy nem fog befolyni a törvény által tervezett bevétel. Megjegyezte: ahelyett, hogy adminisztratív szabályokhoz kötnék a leválást, inkább normákat kellene megállapítani.

Varga Mihály (Fidesz) azt mondta, hogy az MSZP-nek még időben vissza kellene vonnia a törvényjavaslatot, mert azzal egy nagyobb bajt akadályoznának meg.Latorcai János (KDNP) szerint nem lehet azonosságjelet tenni a nyugat-európai modern fűtési rendszerek és a Magyarországon használatosak közé. A képviselő egyetértett azzal a véleménnyel, hogy a kormánynak vissza kellene vonnia a törvényt, és egy szakmailag alátámasztott javaslattal kellene előállnia.

Kékkői Zoltán (Fidesz) felszólalásában hangsúlyozta: pártja a tűzifát is az ötszázalékos áfakulcs alá sorolná, hiszen - mint mondta - a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint 900 ezer háztartás használ tűzifát Magyarországon.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: a kormány az áfacsökkentést nem tudja támogatni.Bencsik János (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy ez egy költségvetést kisegítő törvénytervezet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz azt javasolta, vonják be az ármegállapítás folyamatába a Magyar Energia Hivatalt is úgy, hogy a felelősség továbbra is az önkormányzatoké. Úgy összegzett ugyanakkor, hogy az lenne a legjobb, ha visszavonnák a javaslatot.

Podolák György (MSZP) elmondta: "nagyon kemény" jogosítványai lesznek az energiahivatalnak.
A részletes vitát a levezető elnök, Harrach Péter lezárta, a módosításokról várhatóan a következő ülésen határoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását