2024. május 12. - Pongrác

Hiány a vizitdíj eltörlése miatt

Várhatóan valamelyik önkormányzati feladat elhagyásával tudják csak pótolni Jászágón azt a pénzt, amely a vizitdíj eltörlése miatt hiányzik a háziorvosi praxis zavartalan működéséhez - közölte a jászsági kistelepülés polgármestere pénteken az MTI-vel.
2008. április 4. péntek 18:11 - Hírextra
Mozsár Lászlóné elmondta: a kereken 750 lakosú Jászágón a háziorvosi praxis az önkormányzat tulajdonában van. Azért nem értékesítették egy vállalkozó orvosnak, mert a csaknem ötszáz, helyben doktorhoz forduló miatt csak veszteséggel lehetne azt működtetni. Ezért esetükben az orvos közalkalmazott, és az ellátás finanszírozásához szükséges anyagiakat közvetlenül a helyhatósághoz utalja az egészségbiztosítási pénztár.

Az elöljáró számításai szerint a vizitdíj eltörlésével éves szinten csaknem egymillió forintos hiány keletkezett a praxis fenntartásában, miután az idei költségvetés elfogadásakor ezt a bevételi forrást - havi 60-80 ezer forintot - teljes egészében beszámították.

Mivel orvosi ellátás az alapellátások közé tartozik, erről nem mondhatnak le, ezért valamilyen más önkormányzati feladattól kell a pénzt elvenni - jegyezte meg a polgármester. Erről a képviselő-testület még ebben a hónapban határozatot hoz.

Jászágó idei, 91 millió forintos költségvetését csak forráshiányosan tudták elfogadni. A hiány egy részét az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű településeknek meghirdetett pályázaton csökkenteni tudják, ám az egészségügyi kiadások mérséklésére ez a pályázat nem ad módot.

Egy másik jászsági településen, Jászladányban a polgármester már a március 9-ei népszavazás után két nappal megszüntette a két, helyi közalkalmazotti rendszerben működő háziorvosi körzetben a vizitdíj-szedés kötelezettségét. Utasítása a háziorvosi körzetek működtetésében nem jelentett érzékelhető változást, hiszen a körzetek fenntartása eddig is az önkormányzat felelősége volt. A vizitdíjból származó bevétel naponta 5 ezer forint körül mozgott Jászladányban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását