2024. április 16. - Csongor

Hajléktalanokat foglalkoztató mosoda

Hajléktalanokat foglalkoztató mosodát nyitott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pénteken Budapesten, a XIII. kerületi Mosoly utcában. A mosoda egy modellkísérlet része, amelyben tíz hajléktalant, férfiakat és nőket foglalkoztatnak, akiket 50 jelentkezőből
2008. április 4. péntek 14:23 - Hírextra
Egyikük a távirati irodának elárulta: érettségivel rendelkezik, korábban eladóként, takarítóként dolgozott. A mosodai munkának azért örül, mert olyan emberekkel fog együtt dolgozni, akik hasonló cipőben járnak, mint ő. Nem kell tartania attól, hogy "elszólja" magát, vagyis elárulja, hogy hajléktalanszállón lakik. Más munkahelyen ez feszültségeket okoz a munkavállalók között.

A mosodában elsőként a Foltmentes adomány országos ruhagyűjtő kampány során összegyűlt ruhákat mossák ki, így az adományok tisztán kerülnek a rászorulókhoz. A kampányt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a háztartási termékeket gyártó Reckitt Benckiser multinacionális vállalat indította el márciusban. A jótékonysági akció során eddig több mint 20 tonna adományruha gyűlt össze - mondta Merkler Róbert, a Reckitt Benckiser kereskedelmi igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón.

A szeretetszolgálat azt tervezi, hogy elsősorban saját intézményeinek - szociális otthonok, idősotthonok - ruhaneműit, valamint a beérkező ruhaadományokat tisztítja ki. A fennmaradó kapacitást szolgáltatásként ajánlja fel az azt megrendelő cégeknek.

A mosodában két kisebb és egy nagyobb kapacitású mosógép, valamint szárítógépek kaptak helyet. A pénteki sajtótájékoztatón Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke indította el az egyik gépen az első mosást.

A hajléktalan embereket foglalkoztató mosoda épületéhez a Máltaiak a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatán keresztül jutottak, csakúgy, mint a projekt elindításához szükséges 26 millió forinthoz. A közalapítványnak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság bocsátotta rendelkezésére a használaton kívüli épületet. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány pályázati úton mintegy 26 millió forinttal támogatta a Máltaiak projektjét.

A Máltaiak hosszabb távú célja a modellkísérlet során gyűjtött tapasztalatok alkalmazása más területeken is, amivel még több fedél nélkül élőnek kívánnak majd megélhetést biztosítani.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a rendszerváltás óta az egyik legismertebb és leghatékonyabban működő segélyszervezet Magyarországon, amely legfőbb feladatának a szegénységben élők segítését, hosszútávon pedig életkörülményeik javítását tekinti. A szervezet jelenleg 200 szociális és egészségügyi intézményt és szolgálatot felügyel, emellett pedig ötezer aktív és 15 ezer mozgósítható önkéntes tagja van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását