2024. május 13. - Szervác, Imola

A Magyar Kórházszövetség kongresszusa

A Magyar Kórházszövetség csak olyan egészségügyi szerkezetváltást támogat, amely komplex módon, az ellátási szinteknek megfelelő, a szakmai szervezetekkel egyeztetett programot és időben megvalósítható célt tűz ki - közölte Varga Ferenc, a szövetség elnök
2008. április 4. péntek 16:44 - Hírextra
A Magyar Kórházszövetség XX. kongresszusának állásfoglalását ismertetve kiemelte: az egészségügyi ellátórendszer évek óta mély strukturális, funkcionális és finanszírozási válsághelyzettel küzd, melyek időnként a közvetlen betegellátást is veszélyeztetik.

Ugyanakkor a Magyar Kórházszövetség "a hazai és nemzetközi mutatók alapján, a lakossági szükségletek magas színvonalú kielégíthetőségét szem előtt tartva támogatja a magyar egészségügy átalakítását", de - mint az állásfoglalásban megállapítják -, az eddigi reformlépésekből hiányzik a hosszú távú stratégiai koncepció, a végrehajtott változtatások nem vették figyelembe a szakma és a szakmai szervezetek véleményét.

A szakmai szervezet volt, jelenlegi és leendő elnöke - Golub Iván, Varga Ferenc és Rácz Jenő - egybehangzóan erősítették meg, hogy szövetségük az egészségügy alapvető megváltoztatásának folyamatában nem ért egyet olyan intézkedések bevezetésével, amelyek zavarják a fő cél elérését, vagyis a magyar lakosság egészségének megőrzését, javítását, és a betegek számára sem fogadhatók el.

A reformfolyamat támogathatósága alapvető követelményének tekintik az egészségügyi dolgozók megbecsülését, munkájuk erkölcsi és anyagi elismerését.

A 130 tagkórházat tömörítő szervezet következetesen fellép az egészségügyből történő fiskális szemléletű pénzkivonás minden formája ellen, tiltakozik a kórházi szféra alaptalan lejáratása ellen, s elvárja, hogy az egészségügyi dolgozók munkáját társadalmi hasznosságuknak megfelelően becsüljék meg.

A kórházszövetség vezetői - mint azt a sajtótájékoztatón hangsúlyozták - továbbra is az egybiztosítós egészségbiztosítási modellt támogatják. Golub Iván ehhez hozzátette: olyan biztosítási csomagot támogatnak, amelyben minden magyar állampolgár számára szavatolható az ellátáshoz való, államilag támogatott hozzáférés. Ezen túl pedig aki akar és teheti, köthessen akár pluszbiztosítást is - tette hozzá.

A Magyar Kórházszövetség pénteken Debrecenben befejeződött XX. kongresszuságnak állásfoglalása végezetül leszögezi: a reformfolyamat ne politikai érdekeket, hanem szigorúan szakmai célokat szolgáljon. Fontosnak tartják azt is, hogy a szövetséget és más szakmai szervezeteket érdemi vitapartnerként vonják be a döntések előkészítésébe.

A kórházszövetség vezetői, akik egyébként szervezetük nevében kifogásolták, hogy mind a médiában, mint egyes politikai megnyilvánulásokban fokozódik a kórházi szféra alaptalan lejáratása, nem kívánták kommentálni Mikola Istvánnak, a Fidesz szakpolitikusának az Országgyűlésben tett, egyébként nagy felháborodást kiváltó megjegyzését, mely szerint "a kórházakban minden negyedik-ötödik beteget elteszik láb alól".

Golub Iván ennek kapcsán annyit mondott: nem értenek egyet vele, nem szerencsések és nem használnak az egészségügynek az ilyen általános megállapítások.

Varga Ferenc hozzátette: "nem ismer a kórházszövetség olyan felmérést, ami alátámasztaná ezeket az adatokat".

Mikola István kifogásolt mondataira a keddi Népszava hívta fel a figyelmet. A napilap pénteki száma viszont arról ad hírt, hogy a Fidesz helyreigazítást kért a cikkükre, mert a párt szerint Mikola István hétfőn csupán Horváth Ágnest idézte az Országgyűlésben. Ezt követően a lap szó szerint idézte a parlamenti jegyzőkönyvet.

"Fenyegetések, rágalmak mindenhol. Minden negyedik-ötödik beteget elteszik a kórházakból láb alól" - közölte a Népszava pénteken a Mikola István által elmondottakat azok szövegkörnyezetében is, majd hozzátette: szerintük az idézetből egyértelműen kiderül: "a szónok nem utalt rá, hogy az egészségügyi miniszter szavait ismételte meg".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását