2024. május 4. - Mónika, Flórián

Új eljárás a Szlávy-gyilkosság ügyében

A védők az elsőfokú eljárás megismétlését, illetve felmentést kértek a Szlávy-gyilkosság ügyében a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön.
2008. április 3. csütörtök 15:40 - Hírextra
A vádlottak ártatlanságukat hangoztatták, az ügyész viszont lényegében az elsőfokú elmarasztaló ítélet helyben hagyását kérte a másodfokú eljárásban. A "Balaton királyaként" ismert Szlávy Bulcsú 1997-ben történt megölése miatt a Pest Megyei Bíróság tavaly januárban 15 év fegyházra ítélte Wappler László elsőrendű vádlottat, aki megbízást adott a gyilkosságra, 12 évre a végrehajtót, aki Wappler alkalmazottja volt és 6 évre egy bűnsegédet, aki pedig Wappler testőre volt.

Szlávy Bulcsúnak a '90-es évek elején számos Balaton parti szórakozóhelyen volt érdekeltsége, többszöri összeütközésbe került a törvénnyel és 1994-ben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság körözést adott ki ellene zsarolás kísérlete, bűnszervezet létrehozása, súlyos testi sértés, valamint tartozás fedezetének elvonása miatt. Szlávy Bulcsú ezután távozott Spanyolországba "üzleti ügyeit intézni". A hatóságok nemzetközi körözés alapján fogták el Szlávyt 1994-ben, majd előzetes letartóztatásba került, ahonnan kiszabadult, majd 1997-ben eltűnt.

Az eljárás adatai szerint Wappler és Szlávy közötti elszámolási vita, illetve Szlávy és Wappler barátnője közti kapcsolat lehetett a gyilkosság oka.

Az elsőfokú ítélet szerint 1997 július 31-én Szlávyt Budaörsre csalták és Wappler megbízásából annak irodájában lelőtték, majd a holttestet a fővárosban egy garázs szerelőaknájába rejtették és lebetonozták.

A rendőrök 2004 január 23-án tetten érték Wappler Lászlót, amikor éppen megpróbálta kiemelni a holttestet.

Az eljárás adatai szerint az Aranykéz utcában 1998-ban felrobbantott Boross Tamás tudhatott Szlávy megöléséről, hiszen átvette érdekeltségeit, de a gyilkosság nem köthető hozzá.

A csütörtöki másodfokú ülésen a védők elsősorban amellett érveltek, hogy a megyei bíróság döntését hatályon kívül kell helyezni. A védők szerint egyfelől súlyos eljárási hibák történtek, például a törvény szerint az eljárásból kizárt bíró volt az eljáró tanács elnöke, illetve a tanukat nem figyelmeztették a törvénynek megfelelő módon. Továbbá a védelem, illetve Wappler is azt fejtegette, hogy az elsőfokú ítélet ellentmondásos, megalapozatlan, a per koronatanúja szavahihetetlen.

A Fővárosi Ítélőtábla várhatón jövő héten hirdeti ki másodfokú határozatát Szlávy Bulcsú megölése ügyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását