2024. március 29. - Auguszta

Szigorúbban büntetnék az illegális szemétlerakást

Szigorúbb fellépésre van szükség az illegális szemétlerakók ellen: el kellene kobozni az szabálysértők teherautóit - mondta Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke csütörtökön Budapesten.
2008. április 3. csütörtök 12:49 - Hírextra
Radikális szigorításra van szükség, nem elég a bírság emelése. Az lenne a hatékony eszköz, ha elkoboznák az illegális szemetet szállító gépjárműveket. A teherautókat akkor kellene elvenni, ha valakit többször rajtakapnak ilyen tevékenységen - mondta a politikus budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence szerint a jelenlegi, harmincezer forintos bírság nevetséges összeg, nem nevezhető elrettentőnek. A gépjárműelkobzás azonban nemcsak anyagi veszteséget jelentene a szabálysértőknek, hanem a szemétszállításhoz szükséges eszköztől is megfosztanák őket - fűzte hozzá.

A párt arra kéri a környezetvédelmi minisztert, hogy javasolja a köztisztasági szabálysértési kormányrendelet módosítását, a szigorítás érdekében. Az új szabályozást minél hamarabb - még az építési szezon előtt- életbe kellene léptetni - tette hozzá.

Ha a következő években elharapódzik az illegális szemétlerakás, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy a jelenlegi rendelet helyett a büntető törvénykönyv hatálya alá tartozzon a kérdés - hangsúlyozta.

Az MTI kérdésére a politikus kiemelte: a jelenlegi büntetőjogi és szabálysértési rendszer alkalmazhatóvá teszi az elkobzás intézményét. Pénzhamisításkor például elkobozhatják a nyomtatót, erőszakos cselekmény esetén pedig a fegyvert - tette hozzá.

Tavaly mintegy ezer helyen találtak az ellenőrök illegális szemétlerakót, körülbelül 50 ezer tonna hulladékkal. A hatóság 217 millió forintnyi bírságot szabott ki. Az önkormányzatoknak esetenként félmillió forintba kerül egy-egy illegális szeméttelep felszámolása - mutatott rá.

Rétvári Bence szerint a kormányzat elhanyagolja a zöld tárcát: környezetvédelem az SZDSZ-en beüli viták és a koalíciós válság áldozatává kezd válni.

Ráadásul a környezetvédelmi minisztérium - a tavalyival ellentétben - idén már nem az illegális szemétlerakás visszaszorítását tartja a legfontosabb célnak, hanem a színesfém-lerakatok ellenőrzését - mondta a politikus.

Fodor Gábor március 29-én zéró toleranciát hirdetett a zöldbűnözés ellen, ennek eszközeként megkezdődött az idei zöldkommandó akciósorozat. A miniszter elmondta: az akciósorozat fő célja ezúttal az illegális színesfém-begyűjtés ellenőrzése lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását