2024. március 29. - Auguszta

Öt évvel nőtt az átlagos élettartam

Egyre tovább élnek a csehek: a múlt év végén az átlagos élettartam a férfiaknál 73,7, míg a nőknél 79,9 évet tett ki. Az 1989-es rendszerváltás óta a férfiak átlagos élethossza 5,6, a nőké pedig 4,5 évvel emelkedett - derül ki a cseh statisztikai hivatal
2008. április 3. csütörtök 11:46 - Hírextra
A várható élettartam aránylag nagymértékű növekedése a folyamatosan javuló életszínvonalnak és általában az életkörülményeknek, a jobb egészségügyi ellátásnak, táplálkozásnak és az egészségesebb életmódnak köszönhető - jegyezte meg a statisztikai hivatal.

Még jobban látható a fejlődés, a kedvező változás, ha hosszabb időszakot veszünk figyelembe. Az Osztrák-magyar Monarchia felbomlása óta eltelt 90 év alatt a cseh férfiak átlagos élettartama több mint 26, míg a nőké több mint 30 évvel emelkedett. 1920-ban a cseh férfiak várható élethossza mindössze 47,1, a nőké pedig 49,6 év volt csak.

A múlt században a legnagyobb "ugrást" a húszas évek jelentették: a békéssé vált Európában a cseh férfiak átlagos élettartama hét, a nőké nyolc évvel emelkedett. A harmincas években újabb három évet kapott mindkét nem. A negyvenes és az ötvenes évek ehhez öt-hat évet tettek hozzá, míg a hatvanas években a várható élethossz növekedése Csehországban megállt. Az újabb növekedés a nyolcvanas évek második felében indult meg. Az utóbbi két évben átlagban 2,4 hónappal nőtt meg a várható élethossz.

A tanulmány szerint jelentősen átalakult az időskorú csehek életmódja is. Míg a korábbi évtizedekben a kertészkedés és a visszavonultság volt rájuk a jellemző, manapság egyre aktívabbak, intenzív társadalmi életet élnek és egyre többet utaznak. Több utazási iroda már számos különprogramot szervez az idősebbek részére, s az érdeklődés nagy. Sok időskorú cseh magáncégeket irányít, tanul, műveli magát és aktívan sportol.

A szociológusok és orvosok szerint az élethossz növekedése kedvező hír a társadalom számára. A kormányzat számára ugyanakkor gond is, mert sürgősen át kell alakítania a nyugdíjrendszert.

 Szakértői számítások szerint a jelenlegi, szolidaritásra alapozott rendszer, amelyben mindig a fiatalok "tartják el" az idősebbeket, ez utóbbiak arányának jelentős növekedése miatt két-három évtizeden belül már nemigen lesz működőképes, ezért új megoldásokat kell keresni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását