2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ombudsmani panaszfelvételi nap

Hajdú-Bihar megye és Debrecen városa nem tartozik a panaszkodó térségek közé - mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa csütörtökön Debrecenben.
2008. április 3. csütörtök 13:23 - Hírextra
A helyi panaszfelvételi napok országos sorozatának nyitóállomásán az ombudsman közölte: tavaly a hivatalához érkezett panaszok kevesebb, mint 5 százaléka, összesen 174 beadvány érkezett a térségből.

A legtöbb panasszal Budapesten, illetve Pest megyében fordulnak az ombudsmani hivatalhoz - tette hozzá.

A beadványok kapcsán elmondta: komoly visszásságokat nem észleltek, a beadványok egy része olyan kérdésekre hívta fel a figyelmet - lakástámogatás, gázszolgáltatás, akadálymentesítés, menekültügy -, amelyek más térségekben is problémák.

A debreceni kihelyezett panasznapot megelőzően több helyi intézménynél, önkormányzatnál vizsgálódtak a hivatal munkatársai.

Ezek közül a menekülttáborral kapcsolatos beadványokat említette. Megállapították, hogy nem megoldott a kisgyerekek óvodai elhelyezése, illetve a beteg menekülteknek a tolmács biztosítása. Mindkét ügy megoldására ajánlással fordult az ombudsman az illetékes tárcavezetőhöz, illetve Debrecen önkormányzatához.

Annak kapcsán, hogy Kósa Lajos polgármester kezdeményezte a tábor kitelepítését a városból, Szabó Máté megjegyezte: ezzel a kérdéssel nem foglalkoztak, nem az ő hatáskörük, de a menedékes kérdés mindig, mindenütt problematikus.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a befogadó állomások tavaly kialakított új, hármas rendszere sok kritikát kapott, ugyanis - mások mellett - így nem megoldható az egymással szemben álló, ellenségeskedő etnikumok, népcsoportok elkülönítése.

A debreceni panasznaphoz kapcsolódóan egyébként mintegy 70 panaszbeadványt kell megvizsgálniuk. Az ombudsmani hivatal havonta tervez kihelyezet panasznapot más-más megyeszékhelyen.

A következő panaszfelvételi napra Pécsett kerül sor - közölte Szabó Máté.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását