2024. április 25. - Márk

Nem lesz előrehozott "randi"

Az SZDSZ nem zsarolta az MSZP-t a reformokkal, nagyon sok kérdésben engedett. Erről Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője beszélt szerdán Budapesten, aki szerint választások 2010-ben lesznek Magyarországon.
2008. április 3. csütörtök 06:47 - Hírextra

Nem zsaroltuk soha az MSZP-t - jelentette ki a szabad demokrata politikus egy budapesti kávézóban a Vágó István műsorvezetővel és Vágvölgyi B. András újságíróval tartott beszélgetésen.
Ha zsaroltuk volna - folytatta Horn Gábor -, akkor ma több-biztosítós rendszer lenne. Régen rászorultság elvén működne a szociálpolitika - sorolta a példákat.

Az ügyvivő szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj sem az SZDSZ programjában szerepelt, először Gyurcsány Ferenc miniszterelnök említette őszödi beszédében. Ezen díjak bevezetését a szabad demokraták nem így és nem ekkor gondolták - jegyezte meg. A politikus kifogásolta az MSZP régi-új javaslatát az egészségbiztosítás átalakítására, miszerint hét regionális pénztár lenne, 100 százalékos állami tulajdonban.

Horn Gábor úgy fogalmazott, nagyon sok olyan kérdés van, amiben a szabad demokraták engedtek. Tudomásul vették, hogy az SZDSZ kisebb párt, és hogy Magyarországon a liberális értékek nincsenek többségben - tette hozzá.

Egy kérdésre válaszolva kitért arra, hogy Magyarországon választások 2010-ben lesznek, az előrehozott választás nem érdeke az országnak.

Horn Gábor szerint az sem biztos, hogy azt a választást megnyeri a Fidesz és kétharmados többséget szerez. A politikában nagyon sok minden megtörténhet - mondta.

"Hátrább az agarakkal Orbán kolléga", választások 2010-ben lesznek - üzente az SZDSZ-es képviselő a Fidesz elnökének előrehozott választásokra vonatkozó nyilatkozatával kapcsolatban.
A szabad demokrata politikus szerint nincsen olyan, hogy külső SZDSZ-es támogatás, nem ezért lépnek ki a koalícióból.

Lehetnek olyan kérdések - folytatta - , amelyeket támogatnak. Példaként a szociálpolitikában a rászorultság elvének bevezetését említette, illetve a nyugdíjrendszer átalakítását, továbbá a felsőoktatást, annak lehetőségét, hogy az egyetemek is alapíthassanak vállalatot.

Arra a kérdésre, hogy egyes vélemények szerint a szocialisták majd "megveszik" a parlamenti többséghez szükséges hat képviselőt, Horn Gábor közölte: az SZDSZ-ben biztos, hogy nem árulnak képviselőket. "Mi húszan együtt mentünk be a történetbe, együtt is jövünk ki" - tette hozzá.

Egy másik kérdésre, miszerint lát-e esélyt a koalíció fenntartására, a politikus azt mondta, a koalíciónak szerinte vége van, de erről a végső döntést a küldöttgyűlés hozza meg. Ugyanakkor hozzátette, véleménye szerint "nem arrafelé mennek a dolgok", hogy a koalíció fennmaradhasson.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását