2024. május 17. - Paszkál

Ellenőrzik a veszélyes árut szállítókat

Az évente 40 ezer, veszélyes anyagot szállító jármű kétharmada Győr-Moson-Sopron megye közútjain keresztül gördül át, komplex ellenőrzésük emiatt kiemelten fontos - mondta Gorgosilits Fábián ezredes megyei rendőrfőkapitány.
2007. október 12. péntek 12:53 - Hírextra

Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a komplex ellenőrzésekről szóló megállapodások megkötését a vonatkozó jogszabályváltozásokkal indokolta. Mint elmondta: július 1-jétől a katasztrófavédelmi igazgatóság jogi lehetőséget kapott az önálló ellenőrzések végrehajtására, a közös ellenőrzés lehetőségével azonban továbbra is élni akarnak, mivel ezt a megoldást az érintett hatóságok hatékonynak tartják.

A katasztrófavédelmi igazgató közlése szerint a közutakon a veszélyesáru-szállítás nemzetközi szabályainak betartását kontrollálják. A haláleset, súlyos személyi sérülés vagy jelentős környezetkárosodás nagyfokú kockázatával járó előírások elmulasztása akár 800 ezer forintos bírságot vonhat maga után.

Az ellenőrzések azt mutatják, hogy a leggyakoribb hiányosságok a rakomány szabálytalan rögzítése, a járművek technikai felszerelése terén tapasztalható. A nyugat-európai szállítóknál általában kevesebb problémával találkoznak, mint a hazaiaknál. Győr megyében egyébként a hegyeshalmi és a rajkai határátkelőn közlekedhetnek veszélyes árut szállító járművek - mondta a katasztrófavédelmi igazgató.

Móricz Tibor ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokság vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: az idén mostanáig 380 millió forintos bírságot szabtak ki a közúti ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt. A nyugat-dunántúli régió mobil ellenőrzési csoportjaiban közel 100-an teljesítenek szolgálatot.

A lerobbant járművekkel közlekedő, unión kívüli szállítmányozóknál általában több hiányosságot észlelnek, mint a magyar fuvarozóknál - jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását