2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Negyvenöt felett munka? - 2. rész

Százharmincezer regisztrált állástalan tartozik a negyvenöt év fölötti korosztályhoz a munkaügyi központokban. Ha a nem nyilvántartottakat is számítjuk, ebből a bőven munkaképes korcsoportból csaknem kétmillió nő és férfi szorult ki a munkaerőpiacról.
2008. április 3. csütörtök 10:02 - Hírextra
- Önök milyen eredményekkel büszkélkedhetnek?

- A megalakulásunk óta eltelt egy évben több mint 100 szenior álláskeresőt, egyéni tagjaink 10 százalékát sikerült összehoznunk jövendő munkáltatójával - sorolja az eredményeket az elnök. - Mindkét felet megkérdezzük, milyen szaktudással, milyen munkakörülmények között, milyen bérért kívánnak dolgozni, illetve dolgoztatni, persze legálisan, mert szürke-fekete foglalkoztatás a mi szövetségünk keretében nem létezhet. Feladatunk emellett, hogy az egyik felet felkaroljuk, képezzük, esélyhez juttassuk, a másikat, a munkáltatót pedig ösztönözzük. Megkezdtük a Szenior Foglalkoztatási Klubok létrehozását. A közművelődési intézményekre épített országos hálózat az érintett korosztály elszigetelt, gyakran magányossá vált álláskeresői és dolgozni vágyó nyugdíjasok, valamint a helyi munkáltatók találkozását szolgálja, s azt, hogy együttműködve a munkaügyi központokkal (ahol több mint 130 ezer a regisztrált szenior álláskereső) a tagság legtöbbjét visszajuttassuk a munkaerőpiacra. A munkáltatók számára ehhez ösztönzésként - reményeink szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal közösen - létrehozzuk a Szenior Foglalkoztatási Díjat, amelyre olyan munkahelyek pályázhatnak, ahol nincs foglalkoztatási diszkrimináció, s a munkáltató hozzájárul ennek kontrolljához is. A díj elnyerése, foglalkoztatási, pályázási és járulék kedvezményeket eredményezne birtokosának. Végül a szemléletváltást is igyekszünk szolgálni: nem tartható fenn ugyanis az alacsony foglalkoztatási ráta hazánkban. Tévúton jár mindenki, ha akár előrehozott nyugdíjazással, akár más kedvezménnyel szűkíti a munkaerőpiacot! Akkor lehetséges egészséges társadalom- és gazdaságszerkezetet létrehozni, ha minél többen veszünk részt érték létrehozásában. Az együttműködő és versenyképes gazdaságról, társadalomról nem beszélni kell, hanem dolgozni érte, s ez csak a foglalkoztatási diszkrimináció mérséklésével szolgálható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását