2024. április 19. - Emma

Magyar néptánc az Indiana Egyetemen

Magyar néptáncszimpóziumot tartanak csütörtöktől vasárnapig az amerikai Indiana Egyetemen, ahol 1943 óta folyik magyar oktatás, az évente megrendezett nemzetközi konferenciák a világban élő magyar kutatók fontos találkozóhelyei.
2008. április 3. csütörtök 18:43 - Hírextra
A népzene újjáéledése és a táncház mozgalom kialakulása Magyarországon című előadássorozat a bloomingtoni egyetemen működő, Ránki Dezsőről elnevezett magyar tanszék 28. szimpóziuma.
A magyar tanszéket az Indiana Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködésében 1979-ben alapították meg, azóta minden évben egy magyar vendégtanár tanít az intézményben. Az első vendégprofesszor 1981-től 1988-ban bekövetkezett haláláig Ránki György, az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója volt.

A "Ránki-tanszék" - ahol vendégtanárként oktatott több neves tudós, közöttük Pléh Csaba, Szegedy-Maszák Mihály és Romsics Ignác, az MTA tagjai - fontos szerepet tölt be a magyar kultúra terjesztésében az Egyesült Államokban.

Bloomingtonban működik az egyik legnagyobb magyar könyv- és folyóirat-gyűjtemény Amerikában, és ez az egyetlen olyan egyetem, ahol magyar tanulmányok köréből egyetemi és doktori fokozat szerezhető. A tanszék évente megrendezett nemzetközi konferenciái a magyar tudomány, történelem és kultúra legmagasabb szintű képviseletét jelentik. Ott rendezték meg az első amerikai konferenciát Kertész Imre Nobel-díjas magyar író életművéről 2004-ben, az MTA elnöke és más nemzetközi hírű kutatók részvételével A kreativitás szerepe a magyar tudományban címmel tartottak tanácskozást 2005-ben.

Az idei néptáncszimpózium színes programjában külön műhely szól egyebek mellett az erdélyi néptáncmozgalomról és a klezmer feléledéséről Kelet-Közép-Európában. A tanácskozás fórumain olyan ismert magyar és külföldi szakértők tartanak előadást, mint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Felföldi László, a Zenetudományi Intézet igazgatóhelyettese, Fülemile Ágnes néprajzkutató és Diószegi László történész, továbbá Barbara Rose Lange, a Houstoni Egyetem zenekutatója és Carol Silverman, az Oregoni Egyetem antropológiaprofesszora. A szimpózium keretében fellép a Téka Együttes Ökrös Csaba hegedűssel és Juhász Zoltán furulyással; a hangszeres magyar népzenét játszó csoport táncházat is rendez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását