2024. április 20. - Tivadar

Estet szervez Bach zenéjével

Lénárd Sándor estet szervez Johann Sebastian Bach zenéjével a Zuglói Önkormányzat a Nádor Teremben szombaton.
2008. április 3. csütörtök 22:54 - Hírextra

A XIV. kerület, Zugló önkormányzata gazdag programmal csatlakozik a Reneszánsz Évhez, s ennek keretében rendezi meg Lénárd Sándor, a híres orvos, író, polihisztor és világjáró estjét a Vakok Általános Iskolájának gyönyörű szecessziós termében - mondta el az MTI-nek Kéri György, az önkormányzat sajtófelelőse.

Lénárd Sándor ugyan a 20. században élt, de a reneszánsz ember sokoldalúsága volt jellemző rá, akárcsak kortársára, Albert Schweitzerre, a híres orvosra, orgonaművészre. Míg Schweitzer afrikai gyógyító munkásságával szerzett hírnevet, Lénárd Brazíliában orvosolta pácienseit.

Lénárd Sándor is rajongott Bach zenéjéért, ezért Elek Szilvia pianista megszólaltat néhányat Bach műveiből. Az író könyveiből, mint a Völgy a világ végén, Egy magyar idegenvezető Bábel tornyában, vagy A római konyha című nagyszerű szakácskönyvéből olvas föl részleteket Greifenstein János színész.

Lénárd Sándor orvosnak tanult, de a zsidótörvények miatt 1938-ban elhagyta az országot. Először Rómában élt, orvosként praktizált, majd olasz feleségével és kisfiával 1952-ben kivándorolt Brazíliába. A német bevándorlók alapította Dona Emmában, egy bányászvidéken telepedett le - ez az a bizonyos völgy a világ végén - s ott folytatta az orvoslást. 12 nyelven beszélt, a többi közt latinul és görögül. Lefordította Alan Alexander Milne Micimackó című művét latinra, a könyv világsiker lett. A regény görög fordításán dolgozott, amikor agyvérzésben meghalt 1972-ben, 62 éves korában.
A Lénárd Sándor est a XIV. kerület Ajtósi Dürer sor 39-ben lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását