2024. április 18. - Andrea, Ilma

Múzeum Európának

"Ez a mi történetünk!" címmel rendhagyó Európa-múzeum nyílt pénteken Brüsszelben, a Tour&Taxis rendezvényközpontban.
2007. október 26. péntek 08:33 - Hírextra

A jövő március 23-ig látható kiállításon az Európai Unió minden tagállamát egy-egy hétköznapi ember képviseli a róla készült fényképpel és valamilyen - személyéhez fűződő - esemény tárgyaival, emlékeivel, dokumentumaival, a róla forgatott dokumentumfilmmel. A XXI. század multimédiás eszközeinek gazdag tárházát felvonultató múzeum célja azt megmutatni, miként tud 27 ember a maguk különbözősége mellett is egységet alkotni, és bebizonyítani, hogy az európai integráció sokkal több előnyt jelent, mint azt az első pillanatban feltételeznénk.

Magyarországot Csics Gyula, a tatabányai Városi Könyvtár igazgatója, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének tagja képviseli, az 1956-os forradalomról írott gyermekkori naplójának köszönhetően.
A személyek kiválasztásakor azt a szempontot követték, hogy az egyéni sors valamilyen eseménye az európai élet, az "európaiság" több mint fél évszázados alakulásának, formálódásának jelentős állomásához kapcsolódjék. Nagy-Britanniát például egy olyan férfi képviseli, aki részt vett a Csalagút építkezésén.

A csütörtök esti megnyitón Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke "az európai kaland ötven évéről" beszélt, és kiemelte: miközben Európa továbbra is sokszínű marad kultúrájában, nyelvében és hagyományaiban, a kontinens egysége közös értékeken alapul, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok és az egyenlőség értékein.

Maga a kiállítási helyszín is az európai történelem tükre. A Tour&Taxis elnevezés a "von Thurn und Tassis" család nevét őrzi. Ez a család tekinthető az európai postai szolgáltatások megalapítójának. Frans de Tassis 1501-ben kapta Szép Fülöptől "A Posta Mestere" címet és azt a megbízatást, hogy szervezze meg értesülések továbbítását a hercegi udvarok között. A család tulajdonába került egy eredetileg mocsaras térség a brüsszeli kikötő mellett. Hosszú ideig a postalovak legelőjeként használták, majd később hatalmas vámraktár épült a területen. A vámcsarnok fölöslegessé válásával és elnéptelenedésével olyan létesítmény szabadult fel, amelynek újszerű felhasználása 2001-ben kezdődött. Azóta kiállítási termek, elegáns éttermek, üzletek népesítették be a Tour&Taxis komplexumot.

Az Európa-múzeum ennek 3000 négyzetméteres alagsori kiállítótermében található. A 27 egyéni sors mellett Európa egyesülésének nagypolitikai folyamata is megjelenik képben-hangban a kiállításon - a "szén és acél közösségének" hat ország által történt létrehozásától, Kennedy híres "Ich bin ein Berliner" mondatán és a berlini fal leomlásán át egészen az unió bővítéséig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását