2024. április 19. - Emma

Immunis a rákra az ördög

A Föld legnagyobb termetű húsevő erszényesét egy titokzatos rákbetegség tizedeli - olyannyira, hogy lassan a kihalás szélére kerül. Úgy tűnik, egy befogott példány azonban immunis a daganatos megbetegedéssel szemben, amely immáron az állomány felét kiirto
2008. április 2. szerda 17:51 - Hírextra

A megfertőzött állatok pofáján olyannyira elszaporodnak a daganatok, hogy kis idő elteltével már se enni, se látni nem képesek, majd végezetül éhen pusztulnak.

A Cedric nevű állatot tavaly fogták be féltestvérével, Clinky-vel együtt Tasmánia nyugati részén. A kutatók mindkettőt elpusztított rákos sejtekkel oltották be. Míg Clinky nem termelt antitesteket, Cedric igen, és úgy tűnik, eredendően rezisztens a titokzatos kór ellen. Nemrég élő rákos sejteket fecskendeztek be a testvérpár pofájába. "Eddig nem fejlődött daganat rajtuk", nyilatkozza Alex Kriess kutató. "Igen kevés sejtet fecskendeztünk be, így sokáig eltarthat, míg bármely elváltozást lehet észlelni."

Cedric rezisztenciája jelentős áttörést hozhat a faj megmentéséért folytatott küzdelemben. A daganatok Tasmánia keleti partján szedik áldozataikat - míg Cedric a sziget másik feléről, egy eltérő genetikájú populációból származik. A tudósok azt remélik, hogy a hozzá hasonló genetikájú állatok szintén védettek lehetnek a rákkal szemben, illetve pozitívan reagálhatnak az oltásra. A szakértők ugyanis attól tartanak, ha nem történik komoly előrelépés, a tasmán ördög húsz éven belül eltűnhet a Föld színéről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását