2024. április 29. - Péter

Akár tíz évet is túlélnek

Egyes génmódosított növények magja akár tíz évet is túlél a talajban - állítják svéd kutatók, miután transzgénikus növényeket találtak egy évtizeddel korábbi kísérleti olajrepcemezőn.
2008. április 2. szerda 18:24 - Hírextra

A magvak annak ellenére maradtak a talajban, hogy időközben jelentős erőfeszítéseket tettek eltávolításukra. A génmódosítás ellenzői ezzel bizonyítva látják feltételezésüket, miszerint az egyszer kibocsátott génmódosított szervezeteket (GMO-kat) lehetetlen megfékezni.

A Lundi Egyetem kutatói Tina D'Hertefeldt vezetésével vizsgálódtak az egykori kísérleti parcella területén, ahová a vadontermő növényekhez hasonló módon gyorsan szárbaszökkenő repcefajt telepítették. Eredményeiket a Biology Letters című szakfolyóiratban közölték.

A tíz évvel korábbi kísérlet végeztével a gyomirtószernek ellenálló repce helyét beszórták olyan vegyszerrel, amelynek el kellett volna pusztítana a talajban maradt magvakat. Majd két éven át szakemberek kutattak a növény után, és a megtalált példányokat kiirtották. Ez sokkal nagyobb erőfeszítés, mint amit egy gazdálkodó valaha is elvégez a földjén. Ennek ellenére tíz év elteltével most mégis túlélő magvakra akadtak a repcemezőn.

Az évtizedes kísérletben nem módosított növényeket is vizsgáltak, ezekből szintén találtak most a talajban a kutatók.

"Nem mondanám, hogy a transzgénikus változat túlélése jobb" - mondta D'Hertefeldt. "Egyszerűen az olajrepce szívós növény."

Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy azoknak a gazdáknak, akik a génmódosított repcéről vissza akarnak állni hagyományosra, jó pár évet kell várniuk.

A repce ma a világon a negyedik legelterjedtebb génmódosított növény a szója, a kukorica és a gyapot után. Egy mezőgazdasági szervezet szerint több mint egymillió négyzetkilométeren termesztenek genetikailag megváltoztatott teményeket. A teljes termőterületből Európa mindössze 0,1 százalékkal részesedik egyetlen transzgénikus kukoricaváltozattal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását