2024. április 26. - Ervin

Nem közérdekű mit hazudott Gyurcsány Sólyomnak

Elutasította a Fővárosi Bíróság (FB) kedden nem jogerősen azt a keresetet, melyet a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) ellen nyújtott be egy magánszemély közérdekű adatok kiadása miatt.
2008. április 1. kedd 17:09 - Hírextra
Kalmár László felperes azt kérte a KEH-től, hogy tételes bontásban közölje: mely adatok voltak valósak, s melyek valótlanok azok közül, amelyeket Sólyom László köztársasági elnök kapott a 2005-ös beiktatását követő hónapokban Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.

Kalmár László hivatkozott az államfő egyik 2006 novemberében adott nyilatkozatára, mely szerint Sólyom László a kormányfőtől ugyanazokat a valótlan adatokat kapta tájékoztatásul a magyar gazdaság állapotáról, melyeket az ország közvéleménye is megismerhetett.

A felperes elmondta azt is, hogy többek között azért fordult januárban a KEH-hez, mert a Gyurcsány Ferenc és Veres János pénzügyminiszter ellen valótlan gazdasági adatok közlésével okozott kár megtérítéséért indított perben szüksége lett volna a kért információkra. A KEH februárban azzal hárította el az adatszolgáltatást, hogy a kért információk a nyilvánosság számára hozzáférhetők, ezután perelte be Kalmár László a hivatalt.

Az FB kedden kihirdetett nem jogerős ítéletében elutasította a keresetet.

A szóbeli indoklás szerint a kért adatok már nyilvánosságra kerültek, továbbá azok különféle szempontú (például valós-valótlan) csoportosítására nem kötelezhető az alperes.

Ha Kalmár László fellebbez a döntés ellen, a KEH ellen közérdekű adatok nyilvánosságra hozása érdekében indított per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ügyvéd
2008. április 2. 12:31
Jó napot kívánok!

Nos, az illetőnek hitelt érdemlően bizonyítani kellene tudnia, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal kapott-e egyáltalán olyan közérdekű információt, amely egyrészt ellentétes lenne azzal, amelyet közzétettek, másrészt közérdekű adatokat csak konkrétan, beazonosíthatóan, nevesítve lehet kérni. Általános jelleggel nem.

Ha csak úgy kér adatokat az illető, hogy küldjenek meg neki mindent, amit kaptak, az nem felel meg a közérdekű adatok kérésére vonatkozó előírásoknak.
thurvj97
2008. április 1. 19:09
Igy válik ismertté egy feljelentgető.Elgondolkodhat, hogy megéri-e ennyire nyilvánvalóan helyezkednie? Szegény szerencsétlen!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását