2024. május 5. - Györgyi

Elárverezik Soros képgyűjteményét

Elárverezik Soros György képgyűjteményét - jelentette be Koncz E. Katalin, a Magyar Soros Alapítvány kuratóriumának elnöke a Virág Judit Galériában kedden megtartott sajtótájékoztatón. Százharmincnégy tétel kerül kalapács alá április 11-én a galéria aukci
2008. április 1. kedd 17:13 - Hírextra
A magyar származású pénzügyi szakemberhez, számos alapítvány létrehozójához mindig is közel állt a művészet, hiszen alapítványai a nyitott társadalmakhoz szükséges infrastruktúra és intézmények kiépítésével támogatják sok más (oktatási, ifjúsági, humanitárius, emberjogi, tudományos, orvosi) program mellett a művészeti, kulturális fejlesztést.

Soros György képgyűjteményét Kövesdy Pál amerikai magyar galériás közreműködésével szerezte 1997-ben. A nemrég hazatelepült, nyolcvanas éveiben járó Kövesdy hívta fel annakidején Soros György figyelmét a magyar avantgárd értékeire. Sorosnak volt érzéke a kvalitáshoz, jó szemmel vásárolt, bár érdeklődése főképp a képzőművészet társadalom- és tudatformáló szerepének szólt. Talán ezért vonzották a MA folyóirat köré csoportosult egészen új művészetet és világszemléletet akaró művészek alkotásai.

Imponáló az árverési lista: 42 Kádár Béla festmény és grafika, tizenhárom Scheiber Hugó, tizenegy Uitz Béla és több Bortnyik Sándor, Kassák Lajos, Mattis-Teutsch János mű, a magyar avantgárd színe-java. A Kassák Lajos folyóirata köré csoportosult művészgárda alkotásai, valamint 1911 és 1938 között készült Moholy-Nagy László, Nemes Lampérth József, Schönberger Armand és Vajda Lajos művek, kiegészítve a korszak kelet-európai avantgárd szellemiségű művészeinek - Forbáth Alfréd, Thilo Maatsch, Frantisek Kromka, Friedric Ost - néhány festményével és a II. világháború utáni, párizsi kötődésű absztraktok - André Lucien Albert Bloc, Jean Dewasne, Jean Lepienne - munkáival. Mindezek mellett Jean Cocteau és Sonja Delaunay mű is feltűnik a gyűjteményben.

Az aukciós árak 40 ezer és 2,4 millió forint között vannak, az összkikiáltási ár 45 millió forint. A linómetszetek, szitanyomatok 200 ezer forint alatt maradnak, az eredeti grafikák a félmillió forintot is elérik, a festmények, akvarellek néhány száz és 1-2 millió forint között indulnak.
Egy ideje a gyűjtemény nagy részét a bécsi Ludwig Múzeumban, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban és a Szombathelyi Képtárban őrizték letétként. Most pedig Soros György úgy döntött, hogy (a több hazai múzeumnak, az említett székesfehérvárin és szombathelyin kívül a budapesti Kiscelli Múzeumnak és a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak ajándékként juttatott néhány darab kivételével) megválik gyűjteményétől. A bevételt jótékony célra ajánlja fel, azt a budapesti Magyar Soros Alapítvány újabb magyarországi kulturális programok támogatására fordíthatja.

Az aukciót a Budapest Kongresszusi Központban tartják, az alkotásokból nyílt kiállítás április 10-ig minden nap megtekinthető a Virág Judit Galériában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását