2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kvázi kisebbségi kormányzástörténet

Az elmúlt napok koalíciós feszültségei során az MSZP és az SZDSZ prominensei is elképzelhetőnek nevezték, hogy kisebbségi kormányzás lesz Magyarországon, ha a liberálisok elhagyják a koalíciót. Az MTI Sajtóadatbankjának összeállítása szerint Magyarországo
2008. április 1. kedd 20:50 - Hírextra
A kisebbségi kormányzás azt jelenti, hogy a kormány mögött nem áll ötven százalék + 1 főnyi, a kormányt támogató parlamenti többség, a magyar parlament esetében ez jelenleg 194 képviselőt jelent. Az effajta kormányzás idején a kormány mozgástere szűkül, cselekvési képessége pedig jelentősen meggyengül.

Antall-kormány: az 1990. május 2-án megalakuló parlamentben a kormánykoalíció pártjai - a Magyar Demokrata Fórum (MDF) 165 fővel, a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt (FKgP) 44 fővel, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 21 fővel - alkották a 220 tagú kormánykoalíciót.

1992. február 21-én az FKGP országos vezetősége egyhangúlag kimondta a párt kilépését a kormánykoalícióból. 1992. február 22-én a 33 tagú kisgazda képviselőcsoport az Antall-kormányban való bennmaradás mellett döntött. (Megj. 1991. november 21-én a kisgazda-frakció kettészakadt, a Torgyánhoz hűek 12-en maradtak, vezetőjük Ugrin Emese, míg a 33 tagú, Történelmi Platform elnevezésű csoport vezetője Pásztor Gyula volt.) Így a 44 fős
FKgP-frakció létszáma 33-ra csökkent, a kormány koalíciós többségét valójában nem veszélyeztette. A kormánypárti kisgazdák 1993. november 6-án Egyesült Történelmi Kisgazda és Polgári Párt néven egységes pártot alakítottak, november 8-án 36 tagú parlamenti frakciót alakítottak, december 19-én felvették az Egyesült Kisgazda Párt (EKGP) nevet.

Orbán-kormány: 1998. június 18-án, a parlamenti ciklus kezdetekor a koalíciónak 19 főnyi többsége volt. A Fidesznek 148, az FKGP-nek 48, az MDF-nek 17 képviselője volt.

Az FKGP parlamenti frakciójából történt 2001. szeptember 19-i kizárásokkal a koalíció létszáma 192 főre, a 386 tagú Országgyűlésben a koalíciós többség biztosításához szükséges 194 alá csökkent. A Fidesz a Lányi Zsolt vezette négy független képviselővel kötött kiskoalíciós szerződéssel tudta biztosítani a kormánypárti többséget a parlamentben. (Megj. 2001. február 8-án Szájer József, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és az FKGP képviselőcsoportjából január 22-én kivált öt képviselő - Csúcs László, Kiszely Katalin, Lányi Zsolt, Molnár Róbert és Pápai Mihály - a koalíció támogatása ügyében megállapodást írt alá.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását