2024. április 20. - Tivadar

Gyurcsány közleménye

Sajnálom, hogy az SZDSZ vezetése vissza kívánja vonni minisztereit és államtitkárait a kormányból. Kóka elnök úr parlamenti hozzászólásából megértettem, hogy lépésük mögött nem személyi vagy bármely más indok, hanem a reformpolitika haladásával kapcsolato
2008. április 1. kedd 13:27 - Hírextra
Amennyiben ez így van, akkor az ország érdekében, a kormányzás folytatása érdekében, miniszterelnökként arra kérem a koalíciós pártokat, hogy aktívan segítsék a következő évek kormányzati politikájának meghatározását, a kormányprogram megújítását, a koalíció működési feltételeinek helyreállítását, megerősítését. Ennek érdekében kérem, hogy fogalmazzák meg és ismertessék a legfontosabb gazdasági és társadalompolitikai kérdésekben elfoglalt álláspontjukat.

Ezek között elsőként kérem, rögzítsék, hogy milyen rövid és középtávú költségvetési politikát támogatnak. Egyetértenek-e a konvergenciaprogramban megfogalmazott egyensúlyi követelményekkel, kívánnak-e azon módosítani, van-e javaslatuk a költségvetés kiadási vagy bevételi oldalának érdemi átalakítására.

Szükségesnek tartom, hogy megismerhessük véleményüket arról, hogy milyen konkrét szerkezeti, finanszírozási javaslataik vannak az államháztartás egyes alrendszereinek (például igazgatás, védelem, jóléti kiadások) átalakítására?

Kérem, nyilatkozzanak arról, hogy át kívánják-e alakítani a nyugdíjrendszert, a család- és gyermektámogatást, a szociális segélyezést, az egyes ártámogatások (gáz, gyógyszer, közlekedés stb.) rendszerét?

Kérem, fogalmazzák meg az adórendszer átalakítására vonatkozó konkrét javaslataikat (adózás egyszerűsítése, adóalap kiszélesítése, adókulcsok esetleges csökkentése).

Javaslom, hogy fogalmazzák meg álláspontjukat az egészségügyi rendszer reformjának folytatásáról, a szükségesnek tartott intézkedésekről és korrekciókról, a fejlesztések célterületeiről.
Kérem, alakítsák ki álláspontjukat a felsőoktatási reformok továbbviteléről, arról, hogy milyen lépéseket tartanak szükségesnek az egyetemi autonómia növelése, a gazdálkodási szabadság kiterjesztése, a minőséget szolgáló verseny fenntartása és fokozása érdekében.
Kérem, ismertessék egyéb javaslataikat a gazdasági növekedés ösztönzésére, a szociális biztonság megerősítésére vonatkozóan.

A koalíciós pártok szakmai, szakmapolitikai álláspontjának rögzítése és vitája hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a kormányprogram megújításával folytassuk a kormányzást, mely egyszerre szolgálja az ország alkalmazkodását, a hétköznapok biztonságának fenntartását, a versenyképesség növelését.

Gyurcsány Ferenc,
a Magyar Köztársaság miniszterelnöke

Kiadó: Kormányszóvivői Iroda
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

főnök
2008. április 2. 09:43
sokáig. Annak az olvasónak pedig, aki nem veszi észre, hogy április 1-e van azt javaslom, hogy forgassa sűrűbben a kalendáriumot. Ezen felül pedig nem ártana elgondolkodni azon, hogy vajon ki/kik az/ok az udvari bolond/ok, aki minket, "népkirályokat" hülyít/enek...
thurvj97
2008. április 2. 09:25
Tessék mondani meddig maradhat funkcióban az az orbánseggnyaló újságíró, aki megengedheti magának, hogy az ország miniszterelnökét bohócsapkában ábrázolja. És persze a szerkesztő is felállhatna a meleg bársonyszékéből! Vagy önöknél a felelősség súlytalan?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását