2024. április 29. - Péter

Felszállt a füst: Reform van, koalíció nincs

Az SZDSZ minden olyan parlamenti döntést támogat, ami a konvergenvciaprogram megvalósítását, a gazdasági növekedés beindítását és a szükséges reformokat, átalakításokat célozza - jelentette be Gusztos Péter, a liberális párt ügyvivője kedden Budapesten, L
2008. április 1. kedd 18:03 - Hírextra
A kisebbségi kormányzás lehetősége kapcsán újságírói kérdésre válaszolva Gusztos Péter az mondta: "ha két párt kötött egy koalíciót, és ebből a koalícióból az egyik párt kilép, és a másik pártnak önmagában nincsen többsége a parlamentben, akkor ez kisebbségi kormányt jelent."
Lendvai Ildikó ehhez hozzátette: arról is egyeztetnek, hogy az általános célokat, amelyekkel a liberálisok is egyetértenek, miként lehet konkrétumokkal kiegészíteni.

"Vannak javaslataink a politika szinte minden ágára nézve, hogy milyen konkrét tartalmakat kell a célok szolgálatába állítani" - mondta a szocialista frakcióvezető, aki jelezte azt is: az együttműködés módjáról is szeretnének megegyezni.

Utóbbiról Lendvai Ildikó úgy vélekedett, készek az együttműködés minden formájára a közösen vállalt célok érdekében.

Gusztos Péter arra a kérdésre, hogy miért kell április 30-ig várni az SZDSZ-es kormánytagok visszahívásáról, a liberális párt ügyvivője azt válaszolta, csak a párt küldöttgyűlése dönthet a koalíció megkötéséről és felbontásáról. Az április 5-én ülésező országos tanács pedig leghamarabb az április 26-27-i hétvégére tud küldöttgyűlést összehívni.

A szabad demokraták ügyvivője hozzátette, az április 30-i időpont a miniszterelnöki döntésnek megfeleltetve született, mert Gyurcsány Ferenc Horváth Ágnest is attól a naptól mentette fel.
A liberálisok frakcióvezető-helyettese felidézte: hétfőn a szabad demokraták minden tagja úgy nyilatkozott, hogy magukra nézve kötelezőnek tekintik a visszahívásról szóló döntést. Azt már csak formálisnak nevezte, hogy a lemondásokat ki és mikor írja alá, hiszen azok úgyis április 30-án lépnek életbe. Ezzel arra is reagált, hogy Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és Kovács Kálmán államtitkár csak a hónap utolsó napján írja alá a lemondó nyilatkozatot.
Gusztos Péter hozzátette, hogy tudomása szerint a legtöbb miniszter és államtitkár már eljuttatta az aláírt lemondást Kóka János pártelnökhöz.

Az SZDSZ nem azért választotta az április 30-i időpontot, mert a következő néhány hétben taktikázni szeretne, és valamit ki szeretne zsarolni - mondta a liberális politikus arra a kérdésre, hogy érkezhet-e olyan javaslat, ami miatt a szabad demokraták a koalíció tagjai maradnának.
Lendvai Ildikó ezt azzal egészítette ki, hogy Gyurcsány Ferenc nyílt levele nem az együttműködés formájára tett javaslatot, hanem az együttműködés tartalmának pontos részleteit sorolja fel. E kérdések közös megválaszolására úgy is készek a parlamentben, hogy ha ez a koalíciónál jóval kevésbé kötött, de a szokásosnál erősebb parlamenti együttműködést jelent. (Gyurcsány Ferenc azt kérte a koalíciós pártoktól, hogy aktívan segítsék a következő évek kormányzati politikájának meghatározását, a kormányprogram megújítását, a koalíció működési feltételeinek helyreállítását, megerősítését.)

Az MSZP frakcióvezető-helyettese cáfolta azt a felvetést is, hogy más, szocialista minisztercserékben gondolkoznának-e.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását