2024. július 16. - Valter

Beteg, alultáplált és zord körülmények közt élő köznép

A köznép betegeskedve, alultápláltan és zord körülmények között élt a híres óegyiptomi városban, El-Amarnában - mutatták ki amerikai kutatók a város temetőjében megőrződött holttestmaradványok elemzésével.
2008. április 1. kedd 09:21 - Hírextra

El-Amarna (Ahet-Aton) volt rövid ideig Óegyiptom fővárosa, amikor Ehnaton fáraó, az egyistenhit megalapítója uralkodott i. e. 1379-től 1362-ig. Halála, valamint a híres kisfiúfáraó, Tutanhamon trónra lépése után a város nagyrészt elnéptelenedett.

Eddig az volt az általános nézet, hogy Ehnaton "atyai" módon jólétet teremtett, ám a sírokban lévő holttestmaradványok arról tanúskodnak, hogy a köznép körében gyakoriak voltak a csonttörések, a fejlődési rendellenességek, továbbá a vérszegénység és a fiatalkori halál.

A vérszegénység 74 százalékos volt a gyerekek és kamaszok között, és 44 százalékos volt a felnőtteknél. A férfiak átlagmagassága 159 centiméter volt, míg a nőké 153 centiméter. Ezek az adatok is arra engednek következtetni, hogy a köznép fiai zord körülmények között éltek, és se fizikailag, se szellemileg nem fejlődhettek ki teljesen.

Az Arkansas-i Egyetem munkatársai felhívták a figyelmet, hogy eddig alig vizsgálták a köznép temetőit és a köznép egészségi állapotára utaló jeleket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását