2024. március 29. - Auguszta

Rendet vágnak a jelzálogpiacon

Az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson hétfőn átfogó tervet jelent be arra, hogyan kellene áramvonalasítani és szigorítani azt a szabályozási zűrzavart, amely lehetővé tette az egyesült államokbeli jelzálogpiaci válság felduzzadását jól fejlett gazda
2008. március 31. hétfő 14:22 - Hírextra
Az ügy fontosságára tekintettel az amerikai kormányzat előre kiszivárogtatta a terv egyes részleteit.

Szó van arról, hogy az amerikai szövetségi bank új felhatalmazásokat kap mint "piacstabilitást szabályozó" intézmény. Ezzel formálisan is elismernék azt a szerepet, amelyet a bank amúgy is betölt, habár egyelőre csupán a kamatintézkedéseivel és a nyíltpiaci beavatkozásaival.

Az amerikai központi bank a terv szerint kötelezően adatokat gyűjthetne a pénzügyi rendszer minden résztvevőjének tevékenységéről, és joga lenne együttműködni más szabályozó intézményekkel a magatartási szabályok kidolgozásában.

Az amerikai gazdaságot és kilátásait mind jobban terhelik a lakóingatlan-visszafoglalások, ami számos elemző szerint annak a következménye, hogy a korábbi években a bankok és más pénzintézetek "újító" módon, az alacsony alapkamatban és a rövid távú profitban bízva ellenőrzés nélkül osztogattak jelzálogkölcsönt sok magánügyfélnek, akinek valójában nem volt fedezete.

Az amerikai pénzügyminisztériumban már korábban elismerték, hogy a jelenlegi szabályozási rendszer tele van "hézagokkal és alkalmatlanságokkal".
Forrás: Inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását