2024. április 30. - Katalin, Kitti

Jöhet az adócsökkentés?

A vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatok elenére sem lehet lazítani, tartani kell a konvergenciaprogramban megfogalmazottakat - véli Veres János. Adócsökkentés vélhetően lesz, de nem nagy: 2011-ig legfeljebb 2 százalékpontos.
2008. január 9. szerda 11:17 - Hírextra
Várakozásokon felül javult tavaly a költségvetési egyenleg. A decemberi várakozás szerint a GDP 6, az eredeti terv szerint 6,8, az uniós elvárás szerint pedig 5,7 százalék "lő be", a KSH harmadik negyedéves adatai szerint azonban a végső adat akár 5,5 százalék is lehet.

Az ország azonban - a hiányt tekintve - még így is sereghajtó marad az unióban és egyedüliként nem teljesíti az euróbevezetés költségvetési kritériumát.

Veres János pénzügyminiszter azonban a Népszabadságnak azt mondta: a kisebb hiány bizonyítja, hogy érdemes végigcsinálni azt a programot, amelyről 2006 nyarán határozott az ország.

A kisebb hiány elérni segített, hogy 87,9 milliárd forinttal alacsonyabbak lettek a kiadások az autópálya-adósság 2006-os átvállalásával, 105 milliárd forint megtakarítást hozott az államadósság kamatterheinek nem várt mérséklődése, százmilliárdos nagyságrendű (nagyjából 350 milliárd forint) az adóbevételi többlet, miközben a nyugdíjak kiegészítésére 75 milliárd, a közalkalmazotti bérmegállapodás teljesítésére 70 milliárd forint ment terven felül és 60 milliárddal többet kapott a MÁV is az eredetileg elgondoltnál.

Veres úgy véli: a kedvező eredmény láttán nem lehet hátra dőlni. Mint mondta, továbbra is a konvergenciaprogram mentén kell haladni és ügyelni a költségvetésben meghatározott kiadásokra, de kétségtelen, hogy "jelentősen nőtt az esélye" a 2008-as hiány-előirányzat elérésének.

Arra a kérdésre, túl vagyunk-e a nehezén, úgy felelt: költségvetési szempontból még nem igazán, a lakosság helyzetét nézve azonban igen. Utóbbit azzal magyarázta: a múlt év volt a legkeményebb, ekkor esett a leginkább - öt százalékkal - a reáljövedelem, míg az idén már kis mértékben növekedik.

Veres szerint a mozgástér nem lett nagyobb. A vártnál nagyobb bevételek nem teszik lehetővé, hogy a kormány a tervezettnél nagyobb adócsökkentést hajtson végre. A pénzügyminiszter azt mondta: a konvergenciaprogram szerinti tehercsökkentésre van lehetőség, ezenfelül a gazdaság fehéredéséből származó többlet egy részét lehet a terhek mérséklésére fordítani.

A konvergenciaprogramban a mostani - a GDP 39 százalékát elérő - adó- és járulékterhelési szint két százalékpontos mérséklődését irányozták elő 2011-re. Vagyis: nagyarányú csökkentéssel nem igazán számol a pénzügyi kormányzat - így az adórendszerről és a versenyképességről szóló koalíciós egyeztetéseken vélhetően inkább átrendezésre tesznek majd javaslatot.
Forrás: hirado.hu-Nepszabadság
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását