2024. május 4. - Mónika, Flórián

Délutáni parlamenti krónika III.

Almássy Kornél (MDF) felszólalásában arról beszélt, hogy Magyarország schengeni övezethez való csatlakozása miatt megnövekedett a tranzitforgalom. Ez gazdasági előnyöket is hozhat, de csak akkor, ha fejlesztjük az útvonalhálózatot - tette hozzá.
2008. március 31. hétfő 18:20 - Hírextra
Kiemelte, hogy az elmúlt években Magyarországon elmaradtak a másodrendű főútvonal-hálózatok fejlesztései. Tipikusan ilyen jellegű a 86-os főútvonal, ahol az elmúlt években szinte megduplázódott a forgalom - jegyezte meg. Hozzátette: leginkább elkerülő szakaszokat kellene építeni a zalai térségben. Példaként említette, hogy naponta háromezer kamion dübörög keresztül Zalalövő városán és, mint mondta, az útfelújítási programba nem fér bele, hogy a városban gyalogosjárdát építsenek.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter azt válaszolta: a közlekedési operatív programban szerepel a 86-os főútvonal fejlesztése.

Horváth Zsolt (Fidesz) arról beszélt, hogy a szentesi légimentő bázis még mindig nem készült el. Gyurcsány Ferenc 2005-ben, a Száz lépés programban ígérte meg a légimentést, és ezzel együtt a dél-alföldi régiónak egy önálló légimentő bázist - emlékeztetett.

Kiemelte, hogy a bázis felépítéséhez 75 millió forint közpénz hiányzik. A 90 millió forintos beruházáshoz 15 millió forintot a szentesi önkormányzat vállalt volna magára - tette hozzá.
Elmondta: az Egészségügyi Minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy a bázis építése azért nem halad, mert nem tudják kiírni azt a közbeszerzést, amivel az uniós forrásokból le lehetne hívni 75 millió forintot a bázis építésére.

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki képviselő csak az azonnali kérdés címét közölte a minisztériummal, így nem tudta, hogy az egészségügyi tárca hatáskörébe tartozó kérdést tesz fel.
Hozzátette: írásban kimerítően válaszol majd a feltett kérdésre. Azt azonban elmondta: a fejlesztési tervben a kormány félretett forrást a bázis létrehozására.

Karsai Péter (MDF) a fogyasztóvédelemre hívta fel a figyelmet. A jóhiszemű vásárló megveszi a többnyire Távol-Keletről származó háztartási készülékeket, és amikor megpróbálja beszerezni az elhasználódott alkatrészt, akkor kiderül, hogy az a boltban nincs, a forgalmazó pedig eltűnt - mondta.

Feltette a kérdést: ki ellenőrzi, hogy a jótállási jegyen feltüntetett adatok nem hamisak-e?
Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter közölte: a vásárlók megtévesztése a fogyasztóvédelem hatáskörébe tartozik. Ha valaki a jótálláson olyan adatokat tüntet fel, amelyek alkalmasak arra, hogy megtévesszék a vásárlókat, akkor a fogyasztóvédelmi hatóságnak van dolga - tette hozzá.

Kontrát Károly (Fidesz) arról beszélt, hogy a napokban az Országos Rendőr-főkapitányság parancsára több száz vidéki rendőrt vezényeltek Budapestre a fővárosi rendőrlétszám enyhítésére.
Hozzátette: a hírek szerint Nógrád megyéből, Győr-Moson-Sopron megyéből, valamint Vas megyéből vezényeltek fel rendőröket Budapestre. Feltette a kérdést: mit kíván tenni a kormány, hogy Budapesten legyen elég rendőr? Véleménye szerint támogatni kellene a rendőrök lakáshoz jutását, és az illetményüket is emelni kellene.
Juhász Gábor, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára úgy válaszolt: a budapesti rendőrhiány már régóta létezik. A hiány a kedvező nyugdíjba vonulási lehetőség miatt növekedett - tette hozzá.
Kiemelte, hogy a rendőrök átirányítása ideiglenes megoldást jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását