2024. március 29. - Auguszta

Délutáni parlamenti krónika II.

Halász János (Fidesz) arról beszélt: az, hogy Pécs Európa kulturális fővárosa lett, esélyt ad a város mellett az országnak is, és ez az esély 2017-ig nem ismétlődhet meg. A politikus szerint az eddigi hibák miatt a beruházások ütemezése rendkívül feszítet
2008. március 31. hétfő 17:59 - Hírextra
Úgy vélte, az önkormányzatokért felelős minisztérium sem bújhat ki a felelősség alól, gyors és határozott intézkedések kellenek, hogy az ország jó híre ne szenvedjen csorbát. Halász János, Debrecen alpolgármestere szerint ma már az a kérdés, hogy 2010 január 1-jén elkezdődhetnek-e a programok, vagy a kormány alkalmatlansága, tehetetlensége miatt jelentős lesz-e a csúszás.
Újhelyi István válaszában leszögezte: a pécsi projektet ne azért támadja valaki, mert Debrecen alpolgármestere. Mint mondta, Pécs polgármesterével és az oktatási és kulturális tárca miniszterével is egyeztetett a programról, és ennek alapján kijelenthető: minden projekt megvalósul, hiszen a magyar kormány elkötelezett a pécsi projekt iránt.

Hozzátette: ahhoz felelős kormány nem járulhat hozzá, hogy olyan tervek valósuljanak meg, amelyek a projekt lezárást követően már nem lennének gazdaságosan fenntarthatók.
Halász János közölte: a válasz semmitmondó volt, ezért nem fogadja el. Az Országgyűlés 162 igen, 109 nem, egy tartózkodás mellett elfogadta az államtitkár válaszát.

Potápi Árpád (Fidesz) - Font Sándorral közösen benyújtott - interpellációjában arról beszélt, hogy a földművelésügyi tárca a parlament megkerülésével jogszabályt fogadott el a földalapú támogatásra való áttérésről. Eszerint a 800 ezer földtulajdonost, aki az utóbbi időben bérbe adta földjét, a kormány földönfutóvá tesz. A földhöz kapcsolódó földalapú támogatásra való jogosultság vagyoni jog lett, amit a föld megművelője, a bérlő kaphat meg, s a bérleti szerződés lejárta után ezt a jogot megtartja. Úgy vélte, a földön a támogatási jogosultság nélküli termelni csak veszteséggel lehet. De eladni és bérbe adni sem lehet így a földet, hiszen támogatás nélkül senkinek sem kell. Potápi Árpád szerint a kormány a "haveroknak" akar kedvezni, hiszen az EU nem kényszerítette rá Magyarországra ezt a rendszert, főleg nem ilyen módon.

Gőgös Zoltán államtitkár válaszában leszögezte: a földalapú támogatás miniszteri rendelet által szabályozott kérdés, így nem került a parlament elé. Hangsúlyozta, hogy a jogszabály elfogadása előtt az érdekképviseletekkel egyeztettek, és az ő egyetértésükkel született meg a jogszabály. Mint mondta, Magyarországon 200 ezer regisztrált termelő igényel földalapú támogatást, akik közül 3-5 ezerre tehető azoknak a száma, akiknek az új rendszer problémát jelent.

Font Sándor (Fidesz) demagógnak nevezte a választ amelyet nem fogadott el.

Az Országgyűlés 156 igen, 104 nem, négy tartózkodás mellett elfogadta a választ.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását