2024. március 29. - Auguszta

Bútorok a kalapács alatt

Bútorok, néprajzi tárgyak, szőnyegek, valamint 19. és 20. századi festmények árverését rendezi meg április 7-8-án a Nagyházi Galéria. Összesen nyolc és félszáz tételt visznek ez alkalommal kalapács alá.
2008. március 31. hétfő 11:41 - Hírextra
A kétnapos aukció legértékesebb darabjai a 17-18. századi klasszikus bútorok, míves itáliai, magyar, osztrák vagy német munkák. A legmagasabb kikiáltási árakat két- és hárommillió forint közé tették. Köztük van egy fenyőfaalapon diófaborítással, jávor- és tiszafaberakással készült dekoratív, emeletes írószekreter, eredeti zárakkal és veretekkel. A magyar mestermunka az 1760 körüli évekből maradt meg jó állapotban, így jogos a 2,8 millió forintos indító ár érte. Ugyanebből az évjáratból (1770 körüli) való osztrák munka az eredeti állapotban megőrzött tálalószekrény, amelyért 1,3 millió forintról lehet licitálni. Kiemelkedő gyűjtői darab a 2,2 millió forintra taksált intarziás korpusszal ellátott osztrák állóóra.

Számos 18. és 19 századi ruhásszekrény, kétajtós szekrény meg 17. századi, dúsan faragott itáliai imazsámoly közelíti az egymilliós kikiáltási árat. Dekoratív dísze lehet bármely palotának az 1900 körül, Velencében készült, posztamensen álló, kezében üveg szőlőfürtöket tartó, festett, faragott nőalak. És csak 850 ezer forintot kérnek érte.

Vannak ennél jóval olcsóbb bútorok is, néhány százezerért 1800-ból, 1900-ból való tálaló- és könyvszekrényeket, komódokat, asztalokat, székeket lehet venni.

Igen gazdag és sokféle a néprajzi tárgyak kínálata a festett, faragott bútoroktól, ládáktól a népi használati tárgyakig, mázas cserépedényekig, kályhacsempékig, bokályokig, 2-300 ezer és néhány tízezer forintért.

A szőnyegszövés egyik legjelentősebb francia központjából, Aubussonból (ahol közel harminc műhely, manufaktúra működik napjainkban is) egy 1800 körül készült falikárpit ragyog ki a textilek választékából. A kilim technikával készült darabért 800 ezer forintot kér az aukciósház. A 17. századi anatóliai Ladik imaszőnyeg 1 millió forintra van árazva. Két 19. századi kaukázusi Kazak szőnyeg 1,2 illetve 1,5 millió forintról indul, míg egy perzsa Keschan szőnyegért 1,7 millió forintról lehet licitálni. Miközben kaukázusi, türkmén, anatóliai, perzsa darabokat 100 és 400 ezer forint között is el lehet érni.

A második napi képaukció többnyire kismesterek műveit ajánlja, Berkes Antal, Neogrády László, Kárpáthy Jenő és ismeretlen magyar szerzők számos festményét. De van a tételek között Orbán Dezső, Farkasházy Miklós, Kmetty János és Rudnay Gyula akvarell, Pécsi Pilch Dezső, Hermann Lipót olajkép. Sokszorosított grafika Kádár Bélától, Szőnyi Istvántól, Iványi Grünwald Bélától, Borsos Miklóstól, Victor Vasarelytől. A legdrágább tétel sem éri el a 300 ezer forintos kikiáltási árat, a többség pedig 100 ezer forint alatti kínálat.

A hétfőn nyílt aukciós kiállítás a Balaton utcai galériában április 6-ig megtekinthető, 5-én pedig este 10 óráig várják a Falk Art Fórum látogatóit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását