2024. április 25. - Márk

Alig maradt néhány könyv az árverés után

Alig maradt meg néhány könyv a félezer, pontosan 517 tételből a Honterus Antikvárium péntek esti árverését követően. A változatos tematikájú kötetek, amelyek között történeti, egyháztörténeti, irodalmi művek épp úgy szerepeltek, mint régi metszetek, térké
2008. március 29. szombat 15:33 - Hírextra

S bár kiemelkedő árakon csak ritkán koppant a kalapács, a 20-60 ezer forint közötti átlagos kikiáltási árakat rendre megduplázva, háromszorozva, többször négy-ötszörös áron ütötték le.

Mindjárt az első néhány tétel megadta az alaphangot, amikor kétszeres áron talált gazdára például Abafi Aigner Lajos Magyarország lepkéi és Acsády Ignácz A Magyar Birodalom története című kötete.
A legtöbbet, mint az várható volt, Bél Mátyás 1735-1742-ben Bécsben kiadott főműve, a Notitia Hungariae Novae Historico Geographica érte el. Az újkori Magyarország történeti-földrajzi ismertetésének mind a négy, a szerző életében elkészült, rézmetszetes illusztrációkat tartalmazó kötetét tartalmazó tételért megadták az 1,3 millió forintot.

Marsigli Dunáról szóló műve, a latin nyelvű, hat kötetes Danubius Pannonico-Mysicus 1726-ban jelent meg először, ennek térképeit külön kötetben is kiadták 1741-ben. A bevezető térképek az egész országot ábrázolják, illetve a Duna folyását a forrástól a torkolatáig áttekintően szemléltetik, összesen 13 lapon. A bevezető térképeket 18, a Duna közvetlen környezetét Bécstől az Olt torkolatáig bemutató térképlap követi. Ezt a térképeket tartalmazó jó állapotú kötetet 1 millió forintért szerezte meg valaki. Míg Isaak Triton 1769-ben, Amszterdamban nyomtatott 51 (ázsiai, európai államok) térképéért 440 ezer forintról egészen 800 ezerig licitáltak.

Az 1860-66 között megjelent háromkötetes műért - Hunfalvy János - Rohbock Lajos: Magyarország és Erdély eredeti képekben - 550 ezer forintnál koppant a kalapács, míg az egy évtizeddel későbbi Horváth Mihály-féle Magyarország történelme 95 ezer forintot ért. A Magyarország vármegyéi és városai monográfia 23 kötetét 850 ezer forintra értékelte az aukció közönsége.

Pázmány Péter összes munkáit 1894-1911 között adták ki 15 kötetben. Az árverési tétel a ritka sorozat valamennyi kötetét tartalmazta, mégpedig abból az egészbőr-kötéses változatból, amely összesen 30 példányban készült. Jól járt, aki 430 ezer forintért megszerezte ezt a könyvészeti ritkaságot.

Az első magyar nyelven megjelent ásványtanért, Benkő Ferencz Magyar Minerologiájáért 120 ezer forintról 330 ezer forintig folyt a harc. Molnár János jezsuita szerzetes mindkét műve, amely az ókori műalkotásokat, építészeti emlékeket ismerteti, és a Newton tanait magyarázó, első magyar fizikakönyv emelt áron (210, illetve 320 ezer forintért) kelt el.

Iparművészeti remekhez jutott az a gyűjtő, aki 310 ezer forintért megvette a
biedermeier stílusú, dúsan díszített, kapcsos kötésben megőrzött 1841-es Imádságoskönyvet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását