2024. április 27. - Zita

9 szektás nem várja tovább a világ végét

Pénteken este kijött hét asszony két gyerekkel Penza mellett a föld alól, abból a saját kezükkel vájt barlangból, ahova tavaly novemberben vonult be egy szekta mintegy harminc tagja, köztük négy gyerek, hogy ott várják ki a világ végét.
2008. március 29. szombat 16:43 - Hírextra

Előzőleg felgyorsultak az események. Pénteken hajnalban a hóolvadás és az erős esőzések hatására beomlott a mennyezet egy része az imahelységben, ahol ekkor nem tartózkodott senki. Ez pánikot váltott ki, az emberek a barlangban búcsúzkodni kezdtek egymástól. Vitalij Nyedogon, a csoport vezetője, mint már néhány nappal korábban, kilőtt néhány golyót a szellőzőcsövön át, de ekkor már többen el akarták hagyni a barlangot.

Pénteken reggel aztán a barlang elülső részében egy újabb omlás maga alá temette az élelmiszertartalékok, a fő szellőzőaknát, a kutat és az illemhelyet, amelyből lefolyócső vezetett a közvetlenül alatta, a helyoldal lábánál folyó patakba.

A helyszínre siető rendőrök, mentők és belügyi katonák ásni kezdtek egy újabb nyílást, nehogy megfulladjanak a barlangban lévők, de Nyedogon elzavart mindenkit.

Délután fél ötre sikerült biztosítani a szellőzést, és a helyszínre vitték Pjotr Kuznyecovot, az elmegyógyintézetben lévő, beszámíthatatlannak nyilvánított szektavezért. Ő már többször sikertelenül próbálkozott azzal, hogy kicsalogassa híveit a barlangból, ahová ő küldte őket még novemberben. Ezúttal heten ki akartak jönni, de két feltétellel: hogy közeli imaházukban lakhassanak, s hogy velük maradjon Kuznyecov. Az utóbbi kérdésben a kormányzónak kellett dönteni, és ő ezt is engedélyezte.
Este fél nyolcra sikerült egy járatot ásni, amelyen át kijöhettek azok, akik akartak. Különösebb bajuk nincs, az orvosi kezelést elutasították, saját lábukon mentek el a közeli imaházba.

Húsz ember továbbra is a barlangban várja a világ végét, amely szerintük májusban következik be.
A Moszkovszkij Komszomolec című lapnak a kormányzó hivatalában azt mondták, hogy a szektásokra nem adtak ki költségvetési pénzt, de a lap kiszámolta, hogy csak az állandó rendőri és orvosi ügyelet, valamint a rendszeresen a barlangba juttatott élelmiszer legkevesebb mintegy 7 millió forintnak megfelelő összegbe került eddig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását