2024. április 24. - György

Tiltakoznak az ítélet ellen

Mintegy kéttucatnyian demonstráltak pénteken az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) épülete előtt Budapesten, az ellen tiltakozva, hogy a mai napig nem hajtották végre a büntetését annak az ír férfinak, aki még 2000-ben két kisgyereket halálra gá
2008. március 28. péntek 13:47 - Hírextra

A demonstrálók "A gázolásnak van határa?" illetve "Killing two kids is a crime every country" feliratú transzparensekkel kívánták felhívni a figyelmet az EU tagállamok nem kellően összehangolt igazságszolgáltatása körüli anomáliákra.

A balesetben elhunyt gyermekek édesapját, Zoltai Bencét fogadta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, aki át is vette a petíciót. Ebben a demonstrálók azt kérték a minisztertől, hogy adjon magyarázatot a kialakult helyzetre, és az eset tanulságait levonva intézkedjen a hasonló ügyek megelőzésére.

Horváczy Emese, az IRM szóvivője azt közölte, hogy Draskovics Tibor pénteken délután találkozik az ír igazságügyi miniszterrel, és a találkozón - mivel maga is fontosnak tartja - mindenképpen szóba hozza az ügyet, utána pedig tájékoztatást ad a megbeszélés eredményéről.

A petícióban emlékeztettek rá: 2000. április 9-én Francis Tobin Ciarán ír állampolgár a 11-es úthoz tartozó járdán halálra gázolt két kisgyereket Leányfaluban. A magyar bíróság 2002 októberi jogerős ítélete szerint a férfinak három évet kell fogházban töltenie, feltételes szabadon bocsátását legkorábban 18 hónap letöltése után engedélyezik.

A jogerős ítéletet azonban az elítélt külföldre távozása miatt a mai napig nem hajtották végre, a magyar hatóság 2005 októberében kibocsátott nemzetközi elfogatóparancsát az ír bíróság megvizsgálta, és másodfokon jogerősen elutasította.

A petíció aláírói többek között arra várnak választ a minisztertől, milyen feltételekhez kötötték, hogy a férfi 2000 szeptemberében 500 ezer forint óvadék ellenében egy családi eseményre visszatérhessen Írországba. Választ várnak arra is, hogy a férfi milyen engedéllyel távozhatott végleg az országból 2000 novemberében, miután magyarországi munkája befejeződött. A petíció aláírói kíváncsiak arra is, miért nem értesítették az ír férfit az ítéletről.

Mint írták, a nemzetközi elfogatóparancsra adott ír válasz alapján valószínűsíthető, hogy annak tartalma nem felelt meg az érvényes előírásoknak, ezért kérik az elfogatóparancs indoklásának ismertetését.

Kérik, hogy a miniszter ismertesse azt a megkeresést is, amelyben Magyarország azzal fordult az ír hatóságokhoz, hogy Írország területén hajtsák végre a kiszabott büntetést, valamint az elutasító ír válasz is, amely szerint egyébként a szabadságvesztés végrehajtására Írország területén csak abban az esetben van lehetőség, ha az elítélt személy elmenekült az ítéletet hozó ország területéről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását