2024. május 3. - Tímea, Irma

Plakátpályázat a homoszexualitás és foci EB jegyében

Egész Európából várja a labdarúgó Európa Bajnokság kapcsán a homoszexualitás és futball jegyében kiírt plakátpályázatra a műveket a Qwien Kultur nevű osztrák szervezet; a legjobb 50 munkát ki is állítják.
2008. március 28. péntek 09:10 - Hírextra
A Qwien Kultur számításai szerint az osztrák bajnokságban feltehetően 25 meleg játékos játszik. Az általános statisztikák és szervezet becslése szerint 500 profiból mintegy öt százalék vonzódhat saját neméhez, hivatalosan azonban egy játékos sem vállalta fel másságát. Általában véve a labdarúgás és a profi sport világában a homoszexualitás még mindig tabutémának számít, a Qwien Kultur ezzel indokolta a plakátpályázat kiírását. A legjobb 50 alkotást június 4-én Bécsben állítják ki, a képek a július közepén tartandó melegfelvonulásig (Regenbogenparade) tekinthetők meg.

"A labdarúgás az utolsó, ahol az +igazi férfiasságról+ szóló klisék még mindig élnek, úgy a pályán, mind a szurkolók soraiban" - olvasható a szervezet által kiadott közleményben. Az ügyetlenebb játékosokat "kislányoknak", vagy "köcsögnek" nevezik, az ellenfék játékosai pedig "buzi disznó" és ehhez hasonló kifejezésekkel pocskondiázzák a gyengébbeket. A védekező játék pedig gyakran "meleg passzokba" torkollik - írja a szervezet.

A macsó megnyilvánulások azonban nem csak az osztrák stadionokban hallhatóak. A "nőies" magatartást nem látják szívesen, kirekesztik, ez pedig szexista, vagy éppen homofób viselkedéshez vezet.

Különösen érdekes a testi érintkezéstől való félelem, ha belegondolunk abba, hogy a fociban valójában nagyon sok alkalom van a testi érintkezésre. Egy-egy gólt követően a férfiak átkarolják egymást és ölelkeznek, de csak addig, míg egyik játékos sem érdeklődik a magánéletben a férfiak iránt - olvasható a Qwien Kultur közleményében.

A zsűri május 30-ig várja a beérkező munkákat, a három legjobb és a győztes projekt pénzjutalomban részesül. A kiválasztott pályázatokat a média is bemutatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását