2024. május 2. - Zsigmond

Káromkodni tilos az USA-ban

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága októberben hozza meg döntését az amerikai televíziók és a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC - az amerikai ORTT) közötti vitában, amelynek tárgya az illetlen szavaknak a képernyőn való használata.
2008. április 7. hétfő 09:37 - Hírextra
A Legfelsőbb Bíróság 1978-ban, miután egy komikus egy rádióműsorban felsorolta a "hét piszkos szónak" nevezett kifejezéseket, amelyek a végtermékekkel és a nemi aktussal kapcsolatosak, úgy döntött, hogy ezek a szavak "indecensek" és szabad kezet adott a médiafelügyeletnek abban, hogy büntetést szabjon ki arra a médiumra, ahol ezek napközben elhangzanak.

Attól kezdve az FCC itt-ott büntetett, de nem volt túl szigorú, amíg a Bush-kormányzat nem tette kötelezővé a büntetést. Erre a lépésre azután került sor, hogy sokan tiltakoztak három televíziós programban díjátadáskor elhangzott "fucking"-ok miatt. Először Bono okozott botrányt 2003-ban az Arany Glóbusz átvételekor, majd Cher és Paris Hilton, amikor átvették a legjobb dalért járó díjat a Billboard gálaestjén. A médiafelügyelet most már bírságolt akkor is, ha ezek a szavak spontánul hangzottak el és a média nem tehetett ellene semmit, ezért végül panasszal éltek az FCC eljárása ellen. 2007-ben nyertek is, de a Legfelsőbb Bíróság most mégis úgy döntött, hogy felülvizsgálja az ügyet és a témában újra meghallgatja az FCC érvelését.

Jelenleg a gyakorlatban az történik, hogy füttyel fedik le a "hét piszkos szót". Ebből adódnak olyan bizarr esetek, mint amikor az idén Jimmy Kimmel showman és Ben Affleck filmsztár közösen elénekelte az I,m Fucking Ben Affleck című dalt, amelyben sokszor előfordult az inkriminált kifejezés és gyakorlatilag szinte csak a fütty hallatszott - írta az El País című spanyol lap.

Amióta 2004-ben a nézők a Superbowl amerikaifutball-döntőn megpillanthatták Janet Jackson fél keblét, az élő programokat ötperces késleltésekkel sugározzák, hogy a cenzoroknak legyen idejük füttyel takarni a csúnya szót, illetve kivágni az illetlennek minősített képet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását