2024. május 2. - Zsigmond

Megnyílt a filmszemle

Több mint 25 ezer belépő kelt el elővételben a Febiofest nemzetközi filmszemlére, amely csütörtökön este nyílt meg Prágában. Az április 4-ig tartó, az idén immár a 15. alkalommal megrendezett szemle keretében 14 prágai moziban 64 ország alkotóinak 249 fil
2008. március 28. péntek 11:11 - Hírextra

A kilencnapos prágai szemle után a kiválasztott filmeket egy héten át Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek a filmek.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban. Míg a jóval ismertebb, és majdnem fél évszázados hagyománnyal rendelkező Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál elsősorban az új játékfilmekre és a kelet-európai filmművészetre összpontosítja figyelmét, addig a Febiofest kimondottan szemle, amely 26 szekcióban ad válogatást az egész világ mozgóképes művészetéből.

A Febiofest a másfél évtized alatt már szintén komoly nemzetközi rangot vívott ki magának, aminek egyik bizonyítéka, hogy a csütörtök este megnyitón Alan Parker, az ismert brit rendező volt a díszvendég. Parker nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Pink Floyd: A fal, Evita vagy az Angyalszív. A világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért Alan Parker megkapta a Prága által adományozott Kristián-díjat.

A prágai nemzetközi filmszemle keretében az idén első ízben versenyprogram is van, amelybe 15 játékfilmet választottak ki a rendezők, köztük Bollók Csaba Iszka utazása című, többszörösen díjnyertes mozgóképét. A díjak sorsáról egy 33 tagból álló - a közönségből toborzott és az egyes társadalmi rétegeket tükröző - zsűri dönt. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap.

A fesztiválon már hagyományosan a magyar filmalkotók is jelen vannak. Az Európa Mesterek portrésorozatban az idén Török Ferenc rendező három játékfilmjét mutatják be. Ezek a Moszkva tér (2000), a Szezon (2004), valamint az Overnight (2007) című játékfilmek. A portrésorozat keretében idén többek között az orosz Szergej Bodrov, a finn Mika Kaurismaki és az izlandi Baltasar Kormákur munkásságát mutatják be.

Esztergályos Károly Férfiakt című filmjét is műsorra tűzik a cseh főváros mustráján az Another Shore (Egy másik part) című válogatásban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását