2024. április 28. - Valéria

Fontos győzelmet arattunk

A továbbjutás szempontjából fontos győzelmet aratott a magyar női kézilabda-válogatott a lengyel csapat ellen az olimpiai selejtező bukaresti csoportjának első mérkőzésén. Tóth 14, Görbicz pedig 12 gólt dobott.
2008. március 28. péntek 17:29 - Hírextra

I. csoport, 1. forduló:

Magyarország-Lengyelország 39-30 (17-18)

gólszerzők: Tóth 14, Görbicz 12/2, Szamoránsky 5, Hornyák 3, Vérten 2, Szűcs 2, Ferling 1, illetve Kudlacz 13, Duda 4, Majerek 4, Malczewska 3/1, Polenz 3, Niedzwiedz-Cecotka 2, Jacek 1

kiállítások: 10, illetve 10 perc
hétméteresek: 2/2, illetve 2/1

Az első bukaresti összecsapásnak óriási tétje volt, hiszen az erőviszonyokat ismerve, a papírforma alapján a románok mellett a magyar vagy a lengyel csapat továbbjutása valószínűsíthető. A két gárda legutóbb a decemberi, franciaországi vb-n találkozott, akkor a magyarok sokáig hátrányban voltak, majd jó hajrával nyertek 28-26-ra.

Tóth bombája vezette fel a csatát, aztán lépéselőnybe került a rivális, ráadásul Szamoránskyt 2-4-nél kiállították. A Hypo NÖ légiósa sokat vállalt magára, a 8. percben már a negyedik gólját jegyezve egyenlített (5-5). Nagy iramban pörögtek az akciók, a játékosok nem csak azért futottak sokat, mert a csarnokban szokatlanul hideg volt...

A folytatásban váltott vezetéssel együtt haladt a két együttes, majd Pálinger és kollégája, Chemicz egyre jobban bemelegedett. Igaz volt ez Kudlaczra is, aki a lengyel gólok felét lőtte. Az irányító Görbiczet - aki nagymamája csütörtöki halála miatt gyászszalagot viselt - eredményesen kapcsolták ki a játékból, és a beállósok sem tudtak labdákat kapni.

A jól összpontosító, remekül védekező lengyelek tartották soványka előnyüket, majd időt kértek, de ettől a Hajdu-csapat kapott erőre, és ennek nyomán fordított (27. perc: 16-15). Aztán Hornyák kétperces büntetése alatt - még a szünet előtt - jött az újabb fordulat.

A második félidő elején sem találták igazán a ritmust a magyarok, a lelkes ellenfél pedig - Kudlacz tizedik találatával - már 22-20-ra vezetett. Több poszton is cserélt a most debütáló Hajdu János, szükség is volt rá, mert nyögvenyelős volt a játék.

Aztán a 40. percben sikerült fordítani (23-22), Görbicz ugyanis az új társakkal - főleg Ferlinggel - jobban megtalálta az összhangot. Ehhez jött még, hogy Pálinger egyre többet hárított. A lengyelek is taktikát váltottak, és egyenlítettek is, ám fordítani nem tudtak. A Hajdu-csapat ugyanakkor "viszontválaszában" javította támadójátékát, ennek köszönhetően elhúzott. A rivális az 53. percben, 32-28-nál időt kért.

A hajrában a magyarok tovább növelték a különbséget, ami azért is volt lényeges, mert ezzel nagy valószínűséggel elejét lehetett venni, hogy egy esetleges körbeverésnél a románok és a lengyelek kisakkozzák a Hajdu-alakulatot. Nehezen elképzelhető ugyanis, hogy a románoktól minimum tíz góllal kikapjon, majd - egy esetleges körbeverés esetén - a lengyelek legalább kilenc találattal verjék a házigazdák alakulatát. Igaz, ez a számolgatás csak arra az esetre áll fenn, ha mindhárom európai együttes legyőzi a japánokat.

Hajdu János szövetségi kapitány:

"A legfontosabb az volt, hogy a védekezésünk feljavult a második félidőre. Addig rendre fél méterekkel lemaradtunk a lövő vagy a passzoló játékosokról, a folytatásban viszont ez a fél méter eltűnt. Bátrabbak, agresszívebbek lettünk, mertünk ütközni. Nehezebben kezdtünk, a feszültség érezhető volt, hiszen a tét nem kicsi. Természetesen az öltözőben elhangzott, hogy ha van rá mód, akkor minél nagyobb különbséggel nyerjünk, illetve ha vesztésre állunk, akkor a lehető legkisebb legyen a különbség, mert előfordulhat körbeverés."

Tóth Tímea, a mérkőzés legeredményesebbje:

"Olyan volt a hangulat, mint egy világverseny első meccsén, ennek is tudható be a lassú kezdés. Ahogy védekezésben megtaláltuk az összhangot, sikerült fordítani. A szünetben a kapitány elmondta, hogy nincs semmi gond, legyünk bátrabbak, és figyeljünk a lengyelek középső támadójátékosaira."

Pálinger Katalin:

"Ahogy feljavult a védekezésünk, tíz perc alatt eldöntöttük az összecsapást. Nehéz meccsre számítottam, és tulajdonképpen a különbség ellenére az is volt. A románok ellen persze több kell majd szombaton. A játékomon érezhető volt, hogy bokasérülés miatt három hetet kihagytam."

Szombaton a házigazda, vélhetően 5400 néző támogatását élvező román csapat lesz az ellenfél.

Később (magyar idő szerint):
Románia-Japán 16 ó

A további program:
szombat: Lengyelország-Japán 14 ó, Románia-Magyarország 16 ó
vasárnap: Magyarország-Japán 14 ó, Románia-Lengyelország 16 ó

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását