2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Duplájára nő a finanszírozás

Duplájára, a havi hatmillió forint helyett összesen havi 12 millió forintot juttat fél évre a koraszülött-mentéssel foglalkozó Peter Cerny Alapítványnak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium államtitkára pénteken,
2008. március 28. péntek 16:56 - Hírextra

Az összegről szóló szerződéstervezetet a mentőszolgálat már eljuttatta az alapítványnak - közölte Kincses Gyula.

"A törvény az OMSZ felelősségévé teszi a mentés megszervezését, Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek az volt az elvárása, hogy a felelős, az OMSZ oldja ezt meg" - mondta Kincses Gyula.
A Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője a napokban levelet küldött Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek, amelyben az áll, hogy az alapítvány április 15-től befejezi a koraszülött-mentést.

Indoklásként Somogyvári Zsolt a beígért, de meg nem kapott forrásokat említette. Mint írja, az OMSZ tavalyi évre szóló szerződésében foglaltak ellenére sem utalt át az alapítványnak 13,3 millió forintot, amely a késedelmi kamatokkal együtt 15 millió forintra tehető, továbbá nem kapták meg a 2008-ra ígért támogatási összeget, amely 12 milliós forintos költségvetési támogatást jelentett volna.

Hozzátette: március közepéig az állami feladatok ellátása 30 millió forintba került, amelyből az OMSZ hatmillió forintot fizetett csak ki.

"A fentiek szerinti 41 millió forintos hiány, illetve kintlévőség (...) alapjaiban rendíti meg az alapítvány gazdálkodását. A gazdasági ellehetetlenítés, a tervezhetőség hiánya, valamint a 26 főállású munkatárs iránt érzett felelősség miatt a Peter Cerny Alapítvány 2008. április 15-én befejezi koraszülött-mentő szolgálatának üzemeltetését" - áll az egészségügyi tárcavezetőhöz írt levélben.
Kincses Gyula hozzátette: a többi, koraszülött-mentéssel foglalkozó szervezet elfogadta a szerződéstervezetet a benne foglalt költségvetési támogatással együtt, a Peter Cerny Alapítvány nem. "A Peter Cerny Alapítvány a saját költségeinek a növekedése miatt ezt (a szerződéstervezet) nem fogadta el, ez a vita zajlott" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, egész évre 287 millió forint áll rendelkezésre koraszülött-mentésre.

Arra a kérdésre, hogy az alapítványnak juttatott plusz forrás nem fog-e hiányozni a mentőszolgálatnak, az államtitkár úgy válaszolt, ez a pénz biztos hiányzik, de egy több milliárdos költségvetésű intézménynél, mint a mentőszolgálat nem tud "áthidalhatatlan", vagy azonnali működőképességet veszélyeztető zavarként jelentkezni.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte a távirati irodával, hogy június 30-ig a plusz 36 millió forint fedezete biztosított a mentőszolgálatnál. Hozzátette: a Peter Cerny Alapítvány "egyedi eset", és valóban betegellátási zavart okozott volna, ha a szervezet abbahagyja működését egy-két héten belül, "amit nem engedhetünk meg".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását